Radeta (SRS) : Ne idemo dobrovoljno u Hag, ne postoji pravni osnov za naše izručenje 1Foto: Bojan Cvejić

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštine Srbije Vjerica Radeta izjavila je danas da ona i poslanik SRS Petar Jojić nemaju nameru da idu dobrovoljno u Hag i da ne postoji pravni osnov za njihovo izručenje.

Radeta je novinarima u Skupštini Srbije povodom odluke Suda UN za ratne zločine i nalogu za njihovo hapšenje, rekla da nju i Jojića štiti Ustav Srbije i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu u kojem piše da nema pravnog osnova za njihovo izručivanje.

Ona je navela da je o odluci Međunarodnog mehanizma i nalogu za njihovo hapšenje saznala, kaže, iz medija i da nije njen problem kako će Srbija da reaguje.

Navela je da ne može da veruje da postoji neko ko bi bio u stanju da grubo prekrši Ustav Srbije i pravosnažno rešenje Višeg suda, ali je zaključila da je to svakako pitanje za predstavnike vlasti.

„Šta će dalje da se dešava, kako će Srbija da reaguje, to nije moj problem, ali prosto ne mogu da zamislim da postoji neko bi bio u stanju da tako grubo prekrši Ustav Srbije i pravosnažno rešenje Višeg suda, ali svakako je to pitanje za predstavnike vlasti“, rekla je Radeta.

Sud UN za ratne zločine je odbacio zahtev da se suđenje članovima SRS Radeti i Jojiću preda pravosuđu Srbije zbog mogućeg uticaja na svedoke optužbe, saopštio je Međunarodni rezidualni mehanizam za ratne zločine.

Mehanizam, koji je sud naslednik Haškog tribunala, je naveo u obrazloženju odluke da svedoci protiv Radete i Jojića ne žele da svoje lične podatke obelodane pred sudom u Srbiji jer se boje za svoje živote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari