Radikali najavili protestnu šetnju 24. marta 1Foto: Epa/Koča Sulejmanović

Povodom dvadesetogodišnjice početka NATO agresije na SR Jugoslaviju 24. marta Srpska radikalna stranka organizovaće protestnu šetnju.

Vojislav Šešelj, predsednik SRS na konferenciji za novinare najavio je da će najpre u 12 sati biti održan skup ispred Ruskog cara u u Beogradu, posle kojeg će okupljeni krenuti u protestnu šetnju do Predsedništva na Andrićevom vencu . On je naveo da će radikali sa protesta zatražiti da Srbija odustane od puta ka EU gde su kako je rekao, koncentrisani „svi srpski neprijatelji“ ali i da se vlast u Beogradu „više i bolje“ angažuje kada je reč o odbrani Srba pred Haškim tribunalom.

Najavio je da će na protestu govoriti i o Haškom tribunalu, Radovanu Karadžiću i drugima koji su, kako je rekao, nevino osuđeni. Komentarišući presudu Karadžiću, ponovio je da ona predstavlja gaženje elementarnih pravnih principa, međunarodnog humanitarnog prava, međunarodnog običajnog prava i da je „u potpunosti neodrživa sa aspekta pravničke struke“.

„Nisam verovao da će Karadžić biti oslobođen, ali sam se nadao da će otpasti optužnica za genocid u Srebrenici. Sud i dalje dokazuje da je antisrpski, da mu je cilj da izlaže RS novim opasnostima u pogledu njenog opastanka“, rekao je lider radikala i dodao da “nema nijednog ozbiljnog pravnika u svetu koji može da kaže da se genocid zaista desio u Srebrenici“.

Prema njegovim rečima, nema dokaza da je Karadžić izdavao naredbe za streljanje ratnih zarobljenika, da je štitio počinioce zločina, da je vođena politika vršenja zločina i da su postojali udruženi zločinački poduhvati.

„Ovo što se desilo Karadžiću je veoma loše u pogledu ishoda suđenja Ratku Mladiću. Nisam verovao da će Karadžić biti oslobođen, jer imam dosta iskustva sa Haškim tribunalom, ali sam se nadao da će otpasti optužba za genocid, jer je toliko dokaza izneto da genocida nema. Međutim, nije vredelo.Ove sudije su samo glasale, a presude u svim procesima pišu angažovani navodni stručnajci. Oni su anonimni, njihova imena se ne objavljuju u tekstu presude“, objasnio je Šešelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari