Radna grupa Vlade Srbije usvojila Plan reagovanja u slučaju većeg priliva migranata u 2020. 1Foto: Beta/Darko Vojinović (arhiva)

Na sastanku kojim je rukovodio ministar odbrane i šef Radne grupe za migracije Aleksandar Vulin usvojene su i informacije o specijalnoj meri broj 6, kao budućem načinu finansiranja, kao i Izveštaj o MADAD 2 projektu finansiranja svih aktivnosti u vezi sa migracijama od strane međunarodne zajednice.

Kako je prenelo Ministarstvo odbrane, Vulin je na sastanku ocenio da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi i uopšte na migrantskoj ruti koja se sve vreme krize trudila da taj problem rešava u okviru državnog sistema i kroz državne institucije.

„Uspeli smo tokom migrantske krize, 2015. i 2016. godine, ali i pre i posle toga, da sve što je bilo potrebno završimo bez većih incidenata i bez bezbednosnih i zdravstvenih izazova po naše građane i lokalnu zajednicu“, naveo je Vulin.

Učesnici sastanka ocenili su da Srbija adekvatno odgovara svim izazovima migrantske krize duže od sedam godina, ali i da je neophodna daleko veća saradnja u okviru regiona, kako bi se taj problem strateški i dugoročno rešio.

Ocenjeno je i da je potreban značajniji pristup celokupnog regiona fondovima za rešavanje migrantske krize, i da je neophodno sistemski rešiti sistem finansiranja svih akcija u vezi sa pristupom rešavanja migrantskе krizе.

Usvojene su i informacije o budućem načinu finansiranja kada je reč o Srbiji, a kao zaključak radne grupe naloženo je i da se započnu aktivnosti na obezbeđivanju plana aktivnosti i mogućnosti trajnog rešenja za rešavanje izazova migrantske krize kada je reč o Srbiji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva odbrane i Crvenog krsta Srbije.