Radojičić: "Dani Beograda" u Pekingu u septembru 1Foto: BeoInfo

Radojičić je istakao da je saradnja sa prethodnim ambasadorom Li Mančangom bila odlična i izrazio uverenje da će kao takva biti nastavljena i sa ambasadorkom Čen.

Razgovarali smo o projektima koji se u saradnji sa kineskim kompanijama rade u Beogradu, poput Tehnološkog parka u Borči, obilaznice oko Beograda i četiri javne garaže, o tome kako se oni odvijaju i njihovom daljem razvoju. Razgovarali smo i o projektima koji će uslediti, poput velikog Samita gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine (16+1) u Tirani – rekao je on i dodao da je domaćin ovog skupa prošle godine bio Beograd.

Gradonačelnik je najavio da će ove godine, najverovatnije u septembru, biti održani „Dani Beograda” u Pekingu o čemu je takođe bilo reči na sastanku. Podsetio je da je manifestacija sportskog, kulturnog i privrednog karaktera „Dani Pekinga“ u Beogradu održana 2017. godine, ali da prijateljstvo dve prestonice traje decenijama.

Veoma je značajno da saradnja između dva glavna grada bude nastavljena, jer datira još od 1980. godine kada su Peking i Beograd uspostavili odnose pobratimske saradnje, odnosno kada su potpisali sporazum – istakao je on i podsetio da je Beograd tada bio prvi grad u Evropi koji je potpisao jedan takav sporazum, a da su u to vreme takvu saradnju sa Pekingom imala dva grada – Njujork i Tokio.

Radojičić se osvrnuo na doček lunarne Kineske Nove godine, kada je na Kalemegdanu otvoren Kineski festival svetlosti.

Festival je dobro prihvaćen ne samo u Srbiji, već i u Kini, gde su najznačajniji mediji preneli vest, o čemu nam je govorila i ambasadorka – rekao je Radojičić.

Na sastanku se razgovaralo i o sve većem broju turista iz Kine u Beogradu, kao i o njegovom daljem porastu. Gradonačelnik je precizirao da postoji inicijativa da se Beograd udruži sa drugim većim gradovima iz regiona i razvije jedinstvenu turističku ponudu, kako bi gosti iz Kine mogli da imaju kvalitetniji i duži boravak u više zemalja.