Radulović i Obradović će se sa Šutanovcem do poslednjeg trenutka boriti za cenzus 1

Ako ste imali neku dilemu zašto je Aleksandar Vučić rešio da aktuelne gradske čelnike „zaturi“ i potisne na izbornoj listi, kao i u kampanji Srpske napredne stranke za predstojeće beogradske izbore, razjašnjenje te misterije možete naći u odgovoru na jedno pitanje u našoj poslednjoj anketi, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, glavni urednik i rukovodilac istraživačkog tima Nove srpske političke misli, koji je sproveo istraživanje u periodu od 26. januara do 3. februara, na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika.

Na direktno pitanje „Da li mislite da bi sadašnja gradska vlast trebalo da bude promenjena?“ polovina svih ispitanika u ovoj anketi (46,8 odsto) odgovorila je potvrdno, dok svega 32,7 procenata misli suprotno, odnosno ima poverenja u garnituru koja rukovodi Beogradom (20,5 odsto nema stav).

„To praktično znači da čak i značajan procenat onih koji kažu da će glasati za SNS ili SPS zapravo ne podržava aktuelnu gradsku vlast – za koju Aleksandar Vučić kaže da je „najbolja u istoriji“. Da tako stoje stvari zna verovatno i Vučić, pa je zato, s jedne strane, preduzeo ovu maskaradu sa skrivanjem Malog i Vesića iza raznih doktora i javnih ličnosti. Istovremeno, s druge strane, rešio je da sam i lično uzme učešće u kampanji na način koji je apsolutno neprimeren funkciji i ulozi šefa države“, rekao je Vukadinović.

Što se samih rejtinga tiče, Vukadinović ističe da je ovaj put primenjen takozvani „izborni“, a ne standardan statistički uzorak. „To konkretno znači da smo ovaj put proporcionalno povećali broj penzionera i, uopšte, udeo starije populacije u uzorku zato što oni u većem procentu izlaze na glasanje u odnosu na mlađu populaciju. Drugim rečima, dali smo režimu određenu „foru“, a opoziciju malo „zategli“ i možda za nijansu „oštetili“ – i opet, kada saberete sve procente, vidimo da opozicionih glasača ima nešto više. Samo je pitanje ko će bolje motivisati svoje, odnosno obeshrabriti suparničke glasače – a u tome je, nažalost, do sada vlast obično bila uspešnija“, napominje Vukadinović.

On dodaje da je jedini realni gubitnik od nekoliko procenata u odnosu na prethodno istraživanje, Aleksandar Šapić. Kod njega je zbog nepostojanja čvrstog glasačkog jezgra, moguća najveća oscilacija u odnosu na trenutno stanje, ali je on i dalje „ubedljivo“ dvocifren. To se, kaže Vukadinović, za neke druge iz opozicionog tabora koji govore da su „dvocifreni“ to nipošto ne bi moglo reći, s obzirom da će se koalicija DJB-Dveri i kolona oko DS i Dragana Šutanovca do poslednjeg dana boriti za cenzus.

„Gledajući ove rezultate, a oni, razume se, do kraja kampanje mogu da se menjaju, ali ne mnogo više od po nekoliko procenata gore ili dole, jasno se vidi da je opozicija u Beogradu imala, odnosno da još uvek ima šansu. I da je velika šteta što neki opozicioni lideri nisu imali dovoljno sluha ili pameti da prevaziđu sujete i da se udruže u jednu kolonu, jer ovako postoji realna opasnost da značajan procenat opozicionih glasova završi ispod cenzusa i tako posredno doprinese pobedi SNS-a“, zaključio je Vukadinović.

Rejting stranaka

Aleksandar Vučić – 38,1

Dragan Đilas -19.0

Aleksandar Šapić – 15,2

Ivica Dačić – Dragan Marković Palma 6,2

Saša Radulović – Boško Obradović 5,0

Luka Maksimović – „Beli Preletačević“ 4,5

Demokratska Stranka – 3,9

Dr Vojislav Šešelj – 3,8

„Ne davimo Beograd“ – 1,1

Demokratska stranka Srbije -1,0

„Šta radite, bre“ – Marko Bastać 0,9

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari