Rašković Ivić: Mihajlović da objasni svoju imovinsku kartu 1Sanda Rašković Ivić Foto: Fonet/Nenad Đorđević (Arhiva)

Potpresednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić pozvala je Zoranu Mihajlović da objasni svoju imovinsku kartu, kao i „kriminalne poslove“, a ne da, kako kaže, kleveće druge.

„Narodna stranka zalaže se za donošenje zakona o poreklu imovine, uvođenje specijalnog tužioca za visoku korupciju, nezastarivost krivičnih dela iz procesa privatizacije i potpuno nezavisno i samostalno pravosuđe“ izjavila je Rašković Ivić.

Istakla je i da su svi funkcioneri Narodne stranke spremni da prvi u potpunosti poštuju rad takvih institucija.

„Zato javno pitamo sve aktuelne državne funkcionere iz redova Srpske napredne stranke, koji po već oprobanom receptu i po očiglednom direktnom nalogu predsednika SNS Aleksandra Vučića, pokušavaju da diskredituju Narodnu stranku, Vuka Jeremića i ugledni Institut CIRSD, da li su oni na to spremni“, a posebno se obratila Zorani Mihajlović.

Kako tvrdi, Mihajlović pokušava mnogo toga da sakrije, a pre svega to da je 14. aprila 2016. godine razgovarala sa delegacijom kineskih kompanija „CEFC China Energy Company“ i „China Balkan Investment Company“ o mogućem poslovanju ovih firmi u Srbiji.

„U šturom saopštenju, Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture je tada prenelo da se razgovaralo o mogućnosti saradnje na izgradnji autoputa Niš-Merdare-Priština, preostalih deonica na evropskim saobraćajnim koridorima u Srbiji, razvoju malih aerodroma, logističkih centara i intermodalnog transporta“.

Podsetila je da javnost nikada nije obaveštena o detaljima tih razgovora, da li je započeta realizacija nekih od tih projekata i pod kakvim finansijskim uslovima. Ne dovodeći u pitanje kredibilitet kineske kompanije, ćutanje potpredsednice vlade, kako je naglasila Rašković Ivić, opravdano izaziva sumnju i nameće pitanje da li je reč o još jednom tajnom dogovoru, koji su zaštitni znak naprednjačkog režima, a koji su po pravilu rezultovali poslovima na štetu građana Srbije.

„Ali, to nije jedina stvar o kojoj ministarka Mihajlović ćuti. Javnost nikada nije saznala u čiju korist je odlukom Ministarstva na čijem je čelu, bez ikakvog pravnog osnova, uz njen potpis, Privrednom društvu „Zlatibor“ koje je privatno preduzeće, 2015. godine ustupljeno 2.213 hektara zemljišta na Zlatiboru koje je do tada bilo državno vlasništvo. Zorana Mihajlović je, prema rečima čelnih ljudi opštine Čajetina, na taj način oštetila državu za četiri milijarde evra. Ministarka ni dan-danas nije objasnila da li je ovu kriminalnu radnju preduzela na svoju ruku ili po nečijem nalogu. Ukoliko je to učinila sama morala bi da položi račun pravosudnim organima. Ako je, pak, delala po nečijem nalogu, opet bi, u najmanju ruku, morala da u svojstvu saučesnika u počinjenom krivičnom delu, istražnim organima otkrije ko je nalogodavac“, istakla je Rašković Ivić.

Ona je dodala i da je Mihajlović Agenciji za borbu protiv korupcije dostavljala u najmanju ruku sumnjive i nepotpune informacije o svom stanu od 118 kvadratnih metara na Dedinju i to u području od izuzetnog kulturnog značaja, pri čemu je „saglasnost za legalizaciju pribavila sama sebi“.

Podsetila je da je njeno ministarstvo već krajem 2014. zatražilo saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture za više objekata bespravno izgrađenih u području kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Među nelegalnim objektima, naglasila je Rašković Ivić, bio je i stan ministarke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari