Rašković Ivić: Na osnovu kog pregovaračkog okvira Vučić pregovara o KiM 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Na osnovu kojih stavova i pregovaračkog okvira predsednik obavlja razgovore i pregovore po svetu. Ko ga je ovlastio i na osnovu koje platforme on to radi.

Skupština Srbije, koliko se ja sećam, nije dala odobrenje na platformu za vođenje pregovora. Možda je to učinila Vlada, možda je Vlada dala neki pregovarački okvir predsedniku Srbije za KiM“, upitala je u Skupštini Srbije poslanica Sanda Rašković Ivić.

Ona je podsetila i da pored okvira koje daje skupština ili vlada, Ustav takođe predstavlja okvir koji bilo kakvu improzivaziju moze da spreči, ali i da je jasno da nijedan od pomenutih predloga  koji se čuju u javnosti nije u skladu sa ustavnim rešenjima.

„Mi iz medija slušamo o različitim predlozima, podeli Kosova, razmeni teritorija, stolici u UN, mestu posmatrača za Kosovo u UN”, navela je Rašković Ivić.

Vojislav Šešelj, lider radikala, pitao je premijerku Brnabić zašto je saopštila javnosti da rekonstrukcija Vlade Srbije sada nije prioritet i da treba sačekati da se stvari oko KiM stabilizuju kada, smatra, treba da bude obrnuto.

„Nama je potrebna konsolidovana Vlada da bismo se ozbiljnije suočavali sa svim problemima koji nam slede povodom Kosova i Metohije. Treba nam homogena Vlada sastavljena isključivo od patriota. Zato pod hitno treba izbaciti Zoranu Mihajlović“, rekao je Šešelj i ponovio da je Mihajlovićeva na svoju ruku poslala Ambasadi SAD ugovor o sklapanju međudržavnog ugovora po kome bi američke firme imale prioritet u Srbiji kada je reč o infrastrukturi.

Šešelj je pojasnio da i sa nacrtom tog ugovora vlada treba da bude upoznata, a kako mu je premijerka Brnabić rekla  ona o tome ne zna ništa.

“Iz vlade pod hitno treba izbaciti i ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Vi se sećate da je Vučić pre izvesnog vremena saopštio da se u Srbiji svake godine 3,5 milijarde evra izdvaja za zdravstvo, a da od toga milijarda netragom nestane. Nestane u mafijaškim rukama, nestane u nabavci opreme, tehnike, lekova. Takve ljude treba što pre izbaciti iz vlade“, naveo je Šešelj.

Goran Ćirić, poslanik DS, pitao je premijerku Anu Brnabić zbog čega nije predstavljen ugovor o koncesiji aerodroma Nikola Tesla. Navodeći da je „prisutno negodovanje“ građana Niša u vezi sa zahtevom i preporukom Vlade Srbije o prenosu vlasništva niškog aeodroma na državu, Ćirić je kazao da su prisutne sumnje i upitao da li je razlog za prenos imovine bio taj što je uslov koncesionara bio smanjenje frekvencije i broja putnika u Nišu. Pitao je i šta je bio motiv za potpisivanje koncesionog ugovora, kao i da li je  tražena bankraska garancija za izvršenje investicije od milijardu evra.

„Ko će posle završetka koncesionog roka ostati vlasnik onoga što je investirano da milijardu evra na zemljištu aerodroma Nikola Tesla“, pitao je Ćirić.

I poslanica DJB Tatjana Macura pozvala je ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović da dostavi „tajni ugovor“ o koncesiji kako bi se otklonile sumnje da on ima veze sa dešavanjima u Nišu, a prenos vlasništva niškog aerodroma na državu bila je tema i za Miroslava Aleksića, poslanika Narodne stranke.

Aleksić je pitao kako je bilo moguće da Vlada Srbije nije bila u stanju da sama upravlja aerodromom “Nikola Tesla“ a sada zna i ume da upravlja sa aerodromom u Nišu i da li je ugovorom o koncesiji za beogradski aerodrom država preuzela obaveze da se ne razvijaju drugi aerodromi u Srbiji kako se ne bi pravila konkurencija firmi koja je preuzela na upravljanje aerodrom “Nikola Tesla“.

Aleksića je zanimalo i da li će  predsednica parlamenta Maja Gojković povući opomene koje mu je juče izrekao predsedavajući Veroljub Arsić, jer nije tačno da je rekao ono zbog čega ga je Arsić opomenuo i oduzeo mu reč. U prilog tome doneo je stenografske beleške u kojima se, kaže Aleksić, vidi da on nije rekao da poslanici SNS čitaju „literarne radove“ već samo radove, a da ga Arsić opomenuo tvrdeći da je rekao „literarne radove“, te da time vređa dostojanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari