Rašković Ivić: Skupština ignoriše zahtev Narodne stranke o sednici o Kosovu 1Sanda Rašković Ivić Foto: Fonet/Nenad Đorđević (Arhiva)

Potpredsednica Narodne stranke i narodna poslanica Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da Skupština Srbije ignoriše zahtev Narodne stranke za zakazivanje posebne sednice o Kosovu i Metohiji.

„Tokom mesec dana vanrednog zasedanja skupštine održano je osam sednica, a nijedna o Kosovu. U Savetu bezbednosti UN se u prethodne dve godine češće razgovaralo o Kosovu nego u Skupštini Srbije, računajući i retke sednice parlamentarnog odbora za Kosovo i Metohiju. Sadašnji saziv parlamenta za 25 meseci nije održao nijednu posebnu sednicu o Kosovu“, navela je Sanda Rašković Ivić u pisanoj izjavi, a prenosi Pres služna Narodne stranke.

Ona je dodala da je u međuvremenu Kosovu dat državni pozivni broj, ustanovljeni su „pogranični“ punktovi, isporučena je srpska imovina, iseljene su institucije Srbije i sve je predato pod nadležnost kosovskim institucijama, ubijen je Oliver Ivanović, napadnut je i uhapšen šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić…

Sanda Rašković Ivić je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da parlamentu na posebnoj sednici izloži svoje viđenje rešavanja pitanja Kosova i Metohije, umesto da „kukumavči i ocrnjuje opoziciju“ na konferencijama za novinare.

„Krajnje je vreme da Vučić hrabro, muški i državnički izađe pred izabrane predstavnike naroda u Skupštini Srbije i saopšti nam svoje viđenje, pa da ’znamo sudbu, i sve sto nas čeka’ i da o tome ljudski porazgovaramo“, navela je Sanda Rašković Ivić.

Potpredsednica stranke Vuka Jeremića dodala je da je Vučić pre više od godinu dana pozvao na „unutrašnji dijalog o Kosovu“, ali je svako, uključujući i vladike Srpske pravoslavne crkve, ko se usudio da iznese drugačije mišljenje od njegovog bio izložen uvredama i linču u medijima pod kontrolom naprednjačkog režima.

„Istovremeno, Vučić i premijerka Ana Brnabić ne prestaju da šokiraju javnost svojim izjavama. Predsednik Srbije je rekao da ’na Kosovu nemamo ništa i bićemo srećni ako dobijemo i jedan metar’, a premijerka da je ’Kosovo bilo Srbija i svako insistiranje da ono u Srbiji ostane predstavlja kršenje kompromisa“, navela je Sanda Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari