Rašković Ivić Vučiću: Otkažite prisustvo u Parizu 1Foto: Fonet

Poslanica Sanda Rašković Ivić uputila je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom postavljanja zastave Kosova pod lukove Notr Dama, kao jedne od zemalja pobednica u Velikom ratu. Njeno pismo prenosimo u celosti.

Gospodine Predsedniče Republike, obraćam Vam se lično, kao građanka, kao dugogodišnja narodna poslanica, ambasadorka Republike Srbije, i u konačnom, kao ćerka Dr Jovana Raškovića. U Parizu je celom Srpstvu i Srbiji učinjeno poniženje stavljanjem zastave tzv. Kosova pod lukove crkve Notr Dam, zajedno sa zastavama zemalja pobednica u Velikom ratu.

Notr Dam je crkva s čijih su tornjeva zvonila zvona 1389. godine slaveći pobedu hrišćanskog srpskog naroda nad Turcima na Kosovu Polju. Možda tu bitku i nismo dobili,ali nas je ona uspravila i dala smisao našoj nadi i veri u slobodu. Nekoliko vekova od boja na Kosovu,već kao istorijski narod i suverena zemlja prisutna na mapi sveta, Srbi su izvojevali prve savezničke pobede u Velikom ratu na Ceru i na Kolubari. Srbija je izgubila trećinu muškog stanovništva u Velikom ratu. Posle junačkog proboja Solunskog fronta srpski vojnik je u nezaustavljivom jurišu oslobađao svoju zemlju i odlučujuće doprineo pobedi nad Nemcima,Mađarima, Austrijancima, Bugarima i drugima.

Sigurno ste upoznati sa gestom mladog čoveka i vrlo uspešnog fudbalera Nemanje Matića koji je odbio da na svom dresu nosi bulku koja je u Velikoj Britaniji simbol sećanja na poginule u Velikom ratu. Za njega je, kako je rekao, simbol sećanja bombardovanje njegovog sela 1999.godine i stradanje njegovog srpskog naroda,ne osporavajući britanske žrtve u ratu i sećanje na njih.

Ovaj sportista je učinio patriotski gest koji se može meriti sa herojstvom naših predaka u Velikom ratu. Shvatajući sve dileme pred kojima se nalazite, jer sam u svom dugogodišnjem političkom iskustvu i sama bila suočena s njima, očekujem da otkažete prisustvo na proslavi u Parizu i tako pokažete da Srbija ne pristaje na ucene i reviziju istorije. To nije proslava pobede za koju su ginuli naši preci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari