Usvajanje Rezolucije o Kosovu u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope označilo je početak šire međunarodne političke borbe između Beograda i Prištine – zagovornika nezavisnosti Kosova i onih koji se s tim ne slažu. Kosovom će se uskoro baviti Parlamentarna skupština OEBS i Skupština NATO.

Usvajanje Rezolucije o Kosovu u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope označilo je početak šire međunarodne političke borbe između Beograda i Prištine – zagovornika nezavisnosti Kosova i onih koji se s tim ne slažu. Kosovom će se uskoro baviti Parlamentarna skupština OEBS i Skupština NATO. Rezolucija SE zapravo je proba za proceduru donošenja nove rezolucije u Savetu bezbednosti i kompromis u SB, jer je u Strazburu testirana odlučnost i spremnost Rusije da ostane dosledna u stavovima o Kosovu – objašnjava za Danas Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose.

Igre iz leđa Rusije

– Na pitanje šta zvaničnici u Beogradu očekuju od današnjeg sastanka Kontakt grupe i Unoseka u Beču, Sanda Rašković Ivić odgovara da se „Beograd nada da će Rusija shvatiti da se igra iza njenih leđa i da će adekvatno reagovati na ovakvo vođenje cele stvari oko KIM“. Kako Danas nezvanično saznaje, uoči za 2. februar najavljenog Ahtisarijevog dolaska u Beograd s predlogom rešenja o budućem statusu KIM, beogradski pregovarački tom trebalo bi da se sastane najkasnije do sredine sledeće nedelje. Izvori našeg lista tvrde da Beograd očekuje da će tokom februara imati još četiri runde bečkih razgovora s Prištinom.

Ambasador Srbije u SE Slađana Prica kaže je da je Ahtisari prekjuče u Strazburu „decidirano izjavio da će ka finalizaciji predloga krenuti posle razgovora s predstavnicima Kontakt grupe za Kosovo, predstavljanja svojih predloga Beogradu i Prištini 2. februara i rundi razgovora o njima“, prenose mediji.

Janjić smatra da Rezolucija iz Strazbura neće imati značaja za današnji sastanak Unoseka i Kontakt grupe u Beču na kojem će specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari predati tekst predloga rešenja za KIM, niti može da utiče na Ahtisarijev izveštaj. Prema Janjićevoj oceni, ni Beograd, ni kosovski Albanci nemaju razloga da budu nezadovoljni sadržajem teksta Rezolucije SE. On ukazuje da „Beograd, ipak, ne bi trebalo da se zadovoljni „blokiranjem spornog dela teksta rezolucije o nezavisnosti“, nego da i sam „inicira drugu rezoluciju o stanju na KIM koja bi se bavila ljudskim pravima, što je bliže domenu delatnosti SE“.

LEKIĆ: Protivurčenost u međunarodnoj zajednici

Bivši ambasador SCG u Italiji Miodrag Lekić ocenjuje za Danas da najavljena „ambivalentna varijanta rešenja za Kosovo, nezavisnost koja neće biti nezavisnost, nije dobra“, jer „produženje nejasnog statusa može stvoriti komplikacije na unutrašnjem planu u Srbiji, kao i u međunarodnoj zajednici“. On smatra da će do problema doći i ako „ne bude dogovorene odluke u zemlji između srpske i albanske strane i ako se ne postigne međunarodni sporazum“.

Upitan šta međunarodnu zajednicu sada tera na nedefinisan stav, iako se od početka pregovora otvoreno pominjala nezavisnost KIM; Lekić ocenjuje da „suština u protivrečnosti u koju je međunarodna zajednica uletela na početku“. On kaže da je do „NATO intervencija došlo zbog zaštite ljudskih prava, a da sada pojedini značajni međunarodni faktori imaju pretenzije ne samo da se zadovolje zaštitom ljudskih prava, već i da definišu status Kosova kao nezavisnost, mada su govorili da se za to ne bore“.

– Blokada je uspela zbog toga što je ruska delegacija stala iza toga – naglašava Janjić, uz procenu da danas u Beču ne treba očekivati iznenađenja.

Dikarlo: Odlaganje rešenja nije dobro ni za koga

Vašington – Zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara Rozmari Dikarlo izjavila je da eventualno odlaganje konačnog rešenja statusa Kosova ne bi bilo dobro ni za Srbiju, ni za Kosovo, ali ni za region u celini.

– Vreme je da se krene napred. Jasno je da su i NATO i EU voljni da u svoje okrilje prime sve zemlje Zapadnog Balkana. Potrebno je da to ostvarimo – izjavila je Rozmari Dikarlo za Glas Amerike.

Na pitanje kako Vašington vidi nastavak kosovskog procesa uoči podnošenja Ahtisarijevog plana Beogradu i Prištini, Dikarlo je rekla da SAD u potpunosti podržavaju Ahtisarija i rokove koje on smatra odgovarajućim.

– Mislimo da je važno da obe strane imaju direktan kontakt s Ahtisarijem koji narednih nedelja planira intenzivne konsultacije s njima o pitanjima o kojima je pregovarano tokom protekle godine. Pregovori su dugo trajali, dogovor je postignut o nekim pitanjima, ali ne o mnogim, i sada ulazimo u konačnu fazu statusnog procesa – rekla je Dikarlo.

Prema njenim rečima čitav region je međusobno vrlo povezan i bez obzira na to kakav će biti konačan status veze između Srbije i Kosova će uvek postojati, kao što postoje veze Srbije sa Srbima u drugim zemljama regiona.

– Kada bude objavljen Ahtisarijev plan mislim da će svi shvatiti da je i Ahtisari svestan koliko je važno za Srbiju i srpski narod da neguju veze sa svojim sunarodnicima i sa svojom kulturom – dodala je Dikarlo.

Predsednik Koordinacionog centra Srbije za KIM i član državnog tima Srbije za pregovore o budućem statusu KIM Sanda Rašković Ivić izjavila je za naš list da „Beograd može biti zadovoljan što Savet Evrope nije podržao nezavisnost KIM „.
– Ono što je apsurdno jeste da se u Rezoluciji insistira na očuvanju granica KIM, što je u potpunoj koliziji sa zaključcima Badinterove komisije prema kojima se raspala bivša Jugoslavija i za koje su relevantne samo granice država – republika. Takođe je neprihvatljivo pomenuto nametanje rešenja, jer se time ne poštuje jedan od važnih principa Kontakt grupe da nema nametnutih rešenja i da do rešenja treba doći kompromisom. Uprkos svemu, Rezolucija je dobar signal za Beograd, pogotovo što deo međunarodne zajednice bez zazora želi da nametne i promoviše nezavisnost KIM kao najbolje rešenje – naglašava Rašković Ivić.
Uoči rasprave u Strazburu Aleksandar Simić, savetnik premijera Srbije i član beogradskog pregovaračkog tima, pojasnio je za naš list da rezolucije PSSE „nisu obavezujući dokumenti i da predstavljaju samo politička, ali ne i pravna akta“.
Iz privremene Vlade Kosova juče je saopšteno da „sama činjenica da SE Kosovo tretira kao specifičan slučaj mnogo dokazuje, a da uzdržanost njegovih članova da priznaju nezavisnost Kosova govori da se SE više bavi demokratizacijom“. Priština smatra da „priznavanje kosovske nezavisnosti u SE nije neophodno“, prenosi agencija Kosovalajv. Kosovski zvaničnici usredsređeni su na današnje predstavljanje Ahtisarijevog izveštaja Kontakt grupi.
Premijer Kosova Agim Čeku ocenio je juče da „Kosovari neće biti sasvim zadovoljni predlogom rešenja za status koji će izneti Marti Ahtisari“, ali je odbacio mogućnost podizanja tenzija posle objavljivanja Ahtisarijevog plana. Čeku je posle posete Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova izjavio da će Ahtisarijev predlog doneti „supstancu države u okviru postojećih granica Kosova“. Čeku kaže da je „svima poznato da će Kosovo biti nezavisna država i da oko toga nema dileme“, dok ministar unutrašnjih poslova Kosova Fatmir Redžepi poručuje da je „Kosovska policijska služba spremna da garantuje sigurnost svim građanima Kosova i da neće biti potrebne dodatne snage posle objavljivanja rešenja“.
Goran Bogdanović, član beogradskog pregovaračkog tima, očekuje će Ahtisarijev predlog „biti uravnotežen i zadovoljiti obe strane“.
– Očekivanja od tog dokumenta su velika. Očekujemo da izveštaj pre svega bude fokusiran na deo o kojem smo najviše pričali u Beču – na tehnička pitanja, proces decentralizacije, zaštite kulturno-istorijskih spomenika, ekonomska i socijalna pitanja – izjavio je Bogdanović za agenciju Beta.
Bogdanović veruje da „neće biti ni pobednika, ni gubitnika“ i pored toga što „nije stekao takav utisak“ u razgovoru s političkim direktorom u Ministarstvu inostranih poslova Velike Britanije Džonom Sojersom pre dva dana. Upitan da komentariše tvrdnje prištinskih medija na albanskom jeziku da su pregovarači u Prištini dobili deo Ahtisarijevog izveštaja, Bogdanović odgovara da „koliko on zna, Beograd nije primio nikakav dokument“.
Bogdanovićev kolega u pregovaračkom timu Marko Jakšić za B92 je potvrdio da su „detalji plana nepoznati, ali da je naznake saopštio Sojers“. Pozivajući se na britanskog diplomatu Jakšić kaže da bi kosovski Albanci trebalo da „dobiju uslovnu nezavisnost, a Srbi zaštitu manjinskih prava“.
– Taj plan se i krojio i radio na nekim drugim mestima, u centrima moći, ali u svakom slučaju on neće biti prihvatljiv, pre svega za srpsku zajednicu. S druge strane, imamo finu političku igricu, navodno da ni Albanci neće biti zadovoljni, iako će pravo stanje biti drugačije. Iskustvo nam govori, pre svega iz Beča, da sve što je Ahtisari do sada radio, radio je u dogovoru s Albancima – napominje Jakšić.
Na pitanje da li Beograd, ukoliko mu ne bude odgovarao Ahtisarijev predlog, ima rezervni plan, Marko Jakšić odgovara da „nema potrebe za njim, jer se Beograd bori da zadrži KIM u svom sastavu, gde je bilo poslednjih 100 godina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari