Referendum o Kosovu biće farsa u režiji vlasti 1

Nema demokratskih uslova za referendum o Kosovu, čije održavanje je u nekoliko navrata ovog leta najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kažu za Danas predstavnici opozicije.

Pojedini naši sagovornici ističu da bi za takvo izjašnjavanje građana bila potrebna „stvarna debata“, dok drugi postavljaju pitanje ko je ovlastio Vučića da u ime građana Srbije vodi pregovore u Briselu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Predsednik Aleksandar Vučić je, podsetimo, pre nekoliko dana ponovio da će u slučaju pronalaženja rešenja kosovskog pitanja „morati da se ide na referendum“. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, navedeni referendum će biti organizovan „najverovatnije početkom naredne godine, ali Zapad neće blagonaklono gledati na njega, smatraće ga nepotrebnim“.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, kaže za Danas „da u ovim nedemokratskim uslovima, gde je čak i u parlamentu zabranjeno da se govori o Kosovu, referendum bi bio farsa u režiji režima sa samo jednim ciljem – da se odgovornost prebaci na leđa naroda, da se narod u nedostatku informacija i istine učini saučesnikom u onome što možemo nazvati veleizdajom“.

– Raspisivati referendum bez stvarne debate, uz konstantnu medijsku propagandu u kojoj je režim došao do toga da igumana manastira Dečani naziva stranim plaćenikom, potez je kukavice i izdajnika, a ne državnika. Kad su donosili odluke o gašenju fabrika i prodaji gde su imali ličnu korist, tada nisu pitali narod, kad su otimali penzije i plate, opet nisu pitali narod. A sada kada znaju da će ih istorija upisati kao veleizdajnike, sada navodno pitaju narod, smatra Aleksić.

Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana i predsednik Građanskog bloka 381, navodi za Danas da je „besmisleno komentarisati Vučićeve najave, koje su sve češće i uvredljivije za razum“.

– I šta je sada rekao lažni car, u kom roku će raspisati referendum? Koje rešenje je ponudio, pripremio, objasnio argumentima, pa priča o referendumu? Koliko je zadataka i rokova koje je sam sebi postavio, građanima obećao, a koji su trajali koliko i naslovne strane njegovih tabloida? Za razliku od njegovih reči, ono što je tačno je da za referendum u Srbiji sada ne postoje nikakvi demokratski uslovi. Niti ljudi slobodno i bez pritisaka biraju, niti su tačno i potpuno informisani o tome šta biraju, niti se glasovi broje bez krađe. Takav referendum bio bi bez legitimiteta, farsa, baš kao što je Vučić predsednik. Građanski blok 381 dao je u svojoj političkoj platformi, Dogovoru 381, praktično rešenje mehanizma za uspostavljanje minimalnih demokratskih uslova za izbore, a ono bi se moglo primeniti i na eventualni referendum da bi imao ikakvog smisla, ističe Janković.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, konstatuje za Danas da su „referendumi demokratska tekovina, ali referendumi u autokratskim društvima su sredstvo nedemokratske vladavine“.

Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, kratko za Danas komentariše: „Sve što smo imali da kažemo o referendumu o Kosovu rekli smo u našoj platformi od 30 tačaka.“

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, kaže za Danas da je „potpuno neprihvatljivo pozivanje na referendum radi izjašnjavanja o rešenju za KIM, o kojem se ništa ne zna, i u uslovima diktature, zarobljenih medija i strašne podele u društvu“.

– Referendum je Vučiću potreban samo kao alibi za zakulisne dogovore, da bi mogao da kaže: „Nisam ja, narod je odlučio“! A narod pod ovim medijskim, političkim, institucionalnim uslovima ne može da zna bilo šta o pravim dešavanjima u Srbiji. Savez za Srbiju će doneti zajedničku odluku o eventualnom referendumu za koji svakako nema ni minimalnih uslova da bi bio legitiman, poručuje Stefanović.

Tatjana Macura, jedna od osnivača Pokreta centra, navodi za Danas da „vlast građane svakodnevno priprema na to da će oni poneti teret odluka koje su davnih dana donete, a u međuvremenu ostaju uskraćeni za najosnovnije odgovore – ko je i kada uopšte ovlastio predsednika države da pregovara o KiM i šta se tačno nalazi na pregovaračkom stolu u Briselu“.

– Kako će uopšte zvučati referendumsko pitanje ako sve u međuvremenu biva nepoznato i da li to možemo nazvati referendumom ili podvalom. Bilo koja promena koja se tiče izmena Ustava, a koja dotiče preambulu, mora biti predmet izjašnjavanja građana Srbije. Mi se nadamo da referendum neće ličiti na one iz 1998. i 2006. godine, konstatuje Macura.

Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, kaže za Danas da ne zna ništa o tom referendumu, iako nije prvi put da se spominje mogućnost referenduma. „Ne znam ni šta će biti pitanje, ni o čemu će građani da se izjašnjavaju, niti bilo šta. U principu sam protiv referenduma, jer se onda postavlja pitanje ko će referendum da kontroliše, a to je kod nas nemoguće. Ako mi jedva, ako uopšte i i kontrolišemo izbore, a tamo gde nemamo kontrolore na svim mestima gde se građani izjašnjavaju, ko bi to mogao da kontroliše“, napominje Šešelj.

Miloš Jovanović: DSS obazriva

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je nedavno za KTV televiziju u Zrenjaninu da je DSS obazriva po pitanju mogućeg referenduma o KiM, „jer u situaciji u kojoj se danas nalazimo, gde postoji puna medijska kontrola vlasti, referendum može da bude vrlo opasna stvar“. Jovanović je istakao da misli da Vučić „ima veliki problem sa nečim na šta se obavezao, jer ima toliku podršku Zapada da iz tog kola ne može da izađe, a ta podrška se ne daje besplatno“. „Vučić je od Zapada dobio podršku da se završi posao, a taj posao se zove Kosovo i Metohija“, smatra predsednik DSS.

Diplomate: Beč će podržati razgraničenje

Beč, Beograd – I Aleksandar Vučić i Hašim Tači su zadovoljni susretom koji su prošlog vikenda u Beču imali sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom i evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, tvrde za Danas pojedini učesnici Evropskog foruma u Alpbahu, održanog prošlog vikenda. Prema tvrdnjama naših sagovornika, „sve je dobro proteklo – očigledno je da austrijski kancelar Sebastijan Kurc, poput austrijskog predsednika Aleksandera van der Belena, podržava uzajamno dogovoreni kompromis Beograda i Prištine – uključujući izvesne korekcije granica ili razmenu teritorija“. Predstavnici diplomatskih krugova tvrde za Danas da je „veoma važno što je Vučić javno ponovio da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“.

Mada je predsednik Srbije u Alpbahu izjavio da su „razlike između Beograda i Prištine velike i da nije uveren da je moguć neki preokret“, sagovornici Danasa iz zapadnih država tvrde da se „ide ka sporazumu“, naročito nakon nagoveštaja da će i Sjedinjene Države podržati ono što se dogovore Vučić i Tači u narednoj fazi briselskih pregovora. Kako je preneo RTS, Vučić je kazao da „zna kolike su razlike i koliko će ići teško postizanje bilo kakvog kompromisa“. „Da li je moguće – moguće je, ali, da li je realno, to ne mogu da kažem“, rekao je on.

Kosovski predsednik je u Alpbahu kazao da je Kosovo odlučno da postigne pravno obavezujući sporazum sa Srbijom i da se istražuje svaka moguća opcija za to, uključujući i korekciju granice. „Nije nimalo lako, vrlo je teško. Zato moraju svi da budu iza toga, potrebna nam je podrška svih. Nije to samo pitanje unutrašnjeg konsenzusa, već nam je potrebna podrška svih onih koji žele da vide Zapadni Balkan u EU“, objasnio je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari