"REM zabranio spot SNS u dogovoru sa tom partijom" 1

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je zabranilo spot Srpske napredne stranke u dogovoru sa tom partijom – poručuje u razgovoru za Danas stručnjak za komunikacije Igor Avžner.

On podseća da su članovi REM-a izabrani u Narodnoj skupštini, što znači da su svi ti ljudi morali da imaju podršku parlamentarne većine kako bi postali članovi tog regulatornog tela. Sa tim u vezi, Avžner ističe da nije svojstveno našem mentalitetu da neko ko je partijski izabran uradi bilo šta protiv te stranke.

– Da li je zabranjeni spot postigao publicitet – jeste. S druge strane, da li je potrošio mnogo para u emitovanju – nije. NJegov medijski efekat je već postignut, samim tim što me vi zovete i želite da o njemu razgovaramo – kaže Avžner.

Prema njegovom mišljenju, SNS odlično zna kako da kroz medije manipuliše glasačima, te zbog toga smatra da je sve urađeno smišljeno. Avžner objašnjava da je cilj zabrane spota bio da pokaže kako je partiji kojoj niko ne sme da kaže „ne“ nešto u Srbiji zabranjeno.

– Aleksandar Vučić sada ispada legalista koji postupa u skladu sa zakonom, što će kod njegovog biračkog tela proizvesti inat, to jest ono srpsko „e, pa ne mogu oni nama da zabrane“. Međutim, kod drugog dela biračkog tela koje nije njegovo, Vučić je ovakvim potezom mnogo izgubio, jer je negativna kampanja usmerena protiv konkurenta koji je ranije sa mesta gradonačelnika ostvario rezultate – naglašava Avžner.

Prema njegovom viđenju, još jedan od efekata koji bi zabranjeni spot SNS mogao da ostvari jeste podizanje izlaznosti birača kompletnog prodemokratskog bloka u prestonici. Avžner ne želi da komentariše kvalitet samog spota, opisavši ga samog jednom rečju – „katastrofa“.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić smatra da svaka zabrana ima dobar efekat na konzumaciju „zabranjenog voća“, svuda na svetu, pa i u Srbiji. Upitan da prokomentariše to što je Dragan Đilas dao odobrenje SNS-u da koriste njegov lik u spotu, Krstić kaže da se Đilas žalio strancima na RTS, a pošto je RTS inicirao zabranu spota, on je morao da pristane na emitovanje kako ne bi ispalo da ga brane oni na koje se žali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari