ROSU, ipak na Jarinju? 1Foto: N1

Portal KoSSev je, pozivajući se na više izvora sa terena, uključujući izvor blizak graničnoj policiji, javio danas da se na prelazu Jarinje nalazi jedinica ROSU, dok je Koha.net preneo da se dve stotine pripadnika te jedinice nalazi u severnim delovima Kosovske Mitrovice.

Kako navodi Koha.net, a prenosi RTK2, njih predvodi šef specijalne jedinice Arbneš Ajvazi. KoSSev je naveo da su pripadnici jedinice ROSU raspoređeni i na putnom pravcu Mitrovica-Leposavić, na mestu poznatom kao Balaban. Saobraćaj se odvija uz kontrolu vozila.

Vanredna konferencija za štampu Kosovske policije regiona Sever, koja je najavljena za 13 časova – otkazana je bez objašnjenja, navodi KoSSev. Pred stanicom Kosovske policije u Severnoj Mitrovici čekala je veća grupa novinara.

U Mitrovičkom dvoru se, kako je ranije najavljeno, očekuje početak razgovora u okviru unutrašnjeg dijaloga, kojem je trebalo da prisustvuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kojem je, kako je potvrdila Kosovska policija, zabranjen ulazak na Kosovo. U sali su gosti, prisutni su i zvaničnici Srpske liste, kao i više medijskih ekipa.

Koha je javila da se na Jarinju nalazi oko 40 pripadnika kosovske policije, kao i dodatna policijska vozila, bez preciziranja o kojim jedinicama se radi i koje imaju zadatak da spreče Đurića i Selakovića, prenosi Kossev.rs. 

„Mnogo je policajaca, dve policijske smene su na putu, dostupna su i dodatna vozila graničnoj policiji Kosova, dok ovu operaciju predvodi potpukovnik Mentor Šabani (Mentor Shabani),“ prištinski mediji pozivaju se na neimenovan izvor.

Da se sprovodi operativni plan u vezi sa zabranom posete Kosovu srpskim zvaničnicima, potvrdila je u međuvremenu i centrala Kosovske policije u Prištini. Kako prenosi Kossev.rs, poseta je zabranjena Marku Đuriću i ministru vojnom, Aleksandru Vulinu, potvrđuju iz ove policije.

„Prema informacijama i izjavama samih srpskih zvaničnika, oni će, uprkos zvaničnoj odluci kosovskih vlasti da im zabrane ulazak, obaviti svoju planiranu posetu severnoj Mitrovici. Kosovska policija, u cilju sprovođenja odluke zvaničnih državnih organa, angažovala je relevantne policijske jedinice koje će delovati u skladu sa situacijom u vezi sa odlukom MUP-a RKS-a. Ulazak će biti odobren ličnostima koji imaju službenu dozvolu državnih organa RKS-a da izvrše svoje zakazane posete, a po službenim zahtevima“ – saopšteno je iz ove policije, prenosi portal Kossev.rs.

U saopštenju nije precizirano o kojim se jedinicama policije radi.

Vukosavljeviću dozvoljena poseta

Ministru kulture Srbije Vladanu Vukosavljeviću odobrena je poseta Kosovu, ali se on sam vratio u Srbiju, saopštila je Kosovska policija, uz napomenu da je poseta prvobitna planirana na prelazu Merdare, ali je on došao na Jarinje, prenosi Fonet.

Kako prenosi KoSSev, policija je demantovala navode više medija da je Vukosavljeviću zabranjen ulazak na Kosovo.

„U nastavku javnog informisanja i kako bi se izbegle moguće dezinformacije, Kosovska policija, na osnovu odluke Ministarstva spoljnih poslova RKS, omogućila je ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću ulazak na teritoriju Kosova, u skladu sa odlukom, ali on, nakon ulaska, nije nastavio dalje za Severnu Mitrovicu, već se sam vratio u Srbiju“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Vukosavljeviću odobren ulazak na Kosovo na graničnom prelazu Merdare, ali se „poseta nije dogodila na ovoj graničnoj tački, već na graničnoj tački Jarinje na severu zemlje“.

Pojedini mediji su ranije javili da Vukosavljeviću nije dozvoljena poseta Kosovu, koja je bila uredno najavljena. On je danas i sutra trebalo da obiđe manastire Gračanicu i Banjsku, Bogorodicu Ljevišku, Prizrensku bogosloviju, Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju.

Radio slobodna Evropa, javila je ranije da policija Kosova oko 11.30 časova nije dozvolila ulazak na Kosovo, na graničnom prelazu Jarinje. Kako je ranije najavljeno, Vukosavljević je trebalo da boravi u dvodnevnoj poseti, u ponedeljak i utorak, sa ciljem obilaska manastira na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari