RSE: EU priprema finansijski paket za Zapadni Balkan, na jesen investicioni plan 1Foto: FoNet/ EU info centar

EU priprema veliki finansijski paket za Zapadni Balkan kako bi se zemljama regiona pomoglo u suočavanju s krizom nastalom zbog korona virusa i njenim ekonomskim posledicama, navodi Radio Slobodna Evropa.

Pozivajući se na saznanja od izvora iz Evropske komisije, RSE navodi da bi EK trebalo u narednim danima da predstavi finansijski paket koji će obuvatiti podršku zdravstvenom sektoru, posebno isporukom osnovnih zaliha za spasavanje života, i značajnu podršku socijalom i ekonomskom oporavku.

Finansijsku podršku region će dobiti odvojeno od dve institucije, od Evropske komisije i Evropske investicione banke.

Tačna suma celokupnog paketa za sada nije poznata, a govori se o „milijardama evra“ koje će te dve institucije izdvojiti.

Finasijski paket će biti deo rasprave na video samitu EU i Zapadnog Balkana koji će biti održan 6. maja.

U nacrtu zajedničke deklaracije koja treba da bude usvojena na kraju samita, navodi se između ostalog da će, kada u Evropi budu ukinute restriktivne mere zbog pandemije korona virusa, „uslediti nova faza tesne saradnje u rešavanju značajnog društveno-ekonomskog uticaja krize“.

Prema nacrtu zajedničke deklaracije u koji RSE ima uvid, lideri EU će pozvati Evropsku komisiju da na jesen predstavi veliki ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan, koji ima za cilj ponovno pokretanje ekonomija i poboljšanje njihove konkurentnosti.

U nacrtu dokumenta se ukazuje da su ulaganja od presudne važnosti za podsticanje dugoročnog oporavka celog regiona i za podržavanje potrebnih reformi za kretanje na evropskom putu, navodi RSE.

„Zapadni Balkan treba da se transformiše u funkcionalne tržišne ekonomije koje su u stanju da se potpuno povežu u jedinstveno tržište EU, da stvore radna mesta i preduzetničke mogućnosti za poboljšanje poslovne i investicione klime i da promovišu vladavinu zakona“, piše u nacrtu zajedničke deklaracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari