KFOR: Nismo blokirali Gazivode, obavljamo "normalnu dužnost" 1Foto: Facebook / Kosovo Force - KFOR

KFOR je saopštio da nije blokirao hidroelektranu Gazivode na severu Kosova, već da obavlja svoju „normalnu dužnost pod mandatom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“.

„Nema nikakve blokade Gazivoda i KFOR nije preuzeo kontrolu nad branom i hidroelektranom“, objavljeno je na Tviter nalogu KFOR-a.


Iz ove međunarodne mirovne misije navode da je situacija mirna i pod kontrolom. U saopštenju se navodi da je KFOR na Kosovu da bi zaštitio sve građane.

Nekoliko džipova američkih vojnih snaga iz sastava Kfora, koji su se nalazili na prilazu jezeru Gazivode, povukli su se ka hidroelektrani, jaio je ranije tokom tada RTS.

Kakoje  javio reporter RTS, područje oko jezera nadletao je i helikopter Kfora. Vojnici kažu da su na redovnim vojnim vežbama u okviru planiranih aktivnosti.

Vojnici su najpre primećeni jutros na prilazu jezeru Gazivode na glavnom magistralnom putu, a zatim i na prilazima hidroelektrani. Prolaznicima, vlasnicima vikendica nije bilo zabranjeno da se kreću oko jezera, ni radnicima hidroelektrane da dođu na posao.

Kako je javio reporter RTS-a, na terenu je bilo ukupno devet borbenih vozila američkih snaga i nekoliko desetina vojnika. Područje oko jezera nadletao je i helikopter Kfora.

Sada na prilazu jezeru nema ni vozila ni vojske, a kod hidroelektrane ostala su još dva vozila sa nekoliko vojnika.

Glavni prilazni put prema jezeru i brani se gradi, a na samom početku zone gradnje bila su parkirana tri vojna džipa. Tu je bilo dvadesetak američkih vojnika.

Američki vojnici su za RTS rekli da su na redovnoj vežbi i da simuliraju akciju zaposedanja i obezbeđivanja objekata od javnog značaja.

Na pitanje zbog čega su jutros na jezeru Gazivode, koje se poslednjih dana pominjalo kao prostor koji može biti blokiran, oni su rekli da njihova aktivnost nije striktno povezana sa tim i da za druge informacije treba da se obratimo komandi Kfora.

Nisu mogli da kažu koliko će se zadržati na prilazu jezeru.

Jezero Gazivode ima strateški značaj za sever Kosova, ne samo za četiri srpske opštine, već i za albanske, južno od reke Ibar.

Inače, na severu Kosova je mirno, a osim instaliranja američkih vojnika na prilazu i oko jezera nema informacija o policijskim i vojnim pomeranjima.

Oko samog jezera Gazivode i područja opštine Zubin Potok, oslabio je signal Mobilne telefonije Srbije, pa je komunikacija u tom području otežana.

Srbi, kako nam je rečeno, neće preduzimati nikakav jednostrani potez koji bi mogao da izazove bilo kakvu drugu nasilnu reakciju.

Mediji u Prištini navode da je Kfor stavio pod kontrolu jezero Gazivode. Oglasio se i kosovski predsednik Hašim Tači pozivajuće sve žitelje, institucije i strane uključene u proces dijaloga da se uzdrže od svake vrste provokacija i da se okrenu miru.

Jezero i hidrocentrala Gazivode kod Zubinog Potoka i trafostanica Valač su ključni energetski resursi na severu Kosova, u vlasništvu „Elektroprivrede Srbije“.

Gazivode su u proteklom periodu bile često pominjane kao „meta“ prištinskih vlasti, koje žele da ih „uključe“ u kosovski energetski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari