Rumunija, Rusija, Grčka i Slovačka već imaju svoje kancelarije u Prištini 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Prenaglašena je reakcija Aleksandra Vučića na najavu da će Grčka „podići nivo odnosa“ sa Kosovom, jer i zvanični Beograd, „poput Grka“, već godinama ima svog oficira za vezu u Prištini.

To kaže za Danas izvor iz diplomatskih krugova komentarišući u poslednje vreme više puta ponovljene izjave predsednika Srbije da se nada da Grčka neće priznati Kosovo. Vučić je precizirao da je dobio obaveštenje da će ti odnosi biti podignuti na nivo političkih direktora, „što je najviša ličnost do nivoa ministra“.

Takođe, najavljeno je da će šef grčke diplomatije Nikos Dendias 4. juna posetiti Prištinu, što je srpski predsednik opisao kao „tešku i razočaravajuću vest“.

Kako objašnjava naš sagovornik,  grčka Kancelarija za vezu u Prištini „bavi se konzularnim i ekonomskim pitanjima“ i „nema sumnje da Zapad, naročito SAD, povremeno traži od grčkih vlasti da te odnose podignu na diplomatski nivo, ali očekuje se da zvanična Atina sačeka okončanje pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“.

„Grčka i Španija su navele da neće priznati nezavisnost Kosova, pre konačnog dogovora Beograda i Prištine, a to u razgovorima tvrde i ostale tri članice Evropske unije koje ne priznaju Kosovo – Slovačka, Kipar i Rumunija… Sve ove zemlje imaju i svoje unutrašnje razloge, uključujuči nerešene teritorijalne sporove,  da čekaju krajnji ishod pregovoračkog procesa“, navodi izvor Danasa.

U diplomatskim kuloarima se spekuliše da je moguće da Vučić pribegava „dramatičnim izjavama“  na navedene teme kako bi „mogao da kaže javnosti u Srbiji da je teškom borbom uspeo da spreči da Grčka i Španija priznaju Kosovo“.

Prema zvaničnim podacima, kada je reč o članicama EU, pored Grčke, kancelarije za vezu u Prištini imaju i Slovačka i Rumunija. Kako saznajemo, te kancelarije takođe “uglavnom nezvanično obavljaju konzularne poslove”. S druge strane, Rusija, koja  nije deo Unije, ali je poznata po oštrom protivljenju nezavisnosti Kosova na međunarodnoj sceni, takođe je odavno “prisutna” u istom gradu.

Prema dostupnim podacima, kancelariju Rusije u Prištini otvorio je tadašnji i sadašnji šef diplomatije Sergej Lavrov, novembra 2005.

Mada su se u poslednje vreme pojavili navodi da će svoju kancelariju u Prištini imati i Španija, izvor iz Ministarstvo spoljnih poslova Španije izjavio je za portal Kosovo onlajn da takva informacija nije tačna.

“Stav Španije o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti, koju je Priština usvojila 2008. godine, nije se promenio i neće se promeniti ukoliko se to pitanje ne reši dijalogom Beograda i Prištine”, navodi se u odgovoru Ministarstva tom sajtu.

Beograd i Priština su, podsetimo, oficire za vezu, “razmenili” u junu 2013, na osnovu Briselskog sporazuma. Oni rade u prostorijama Delegacija EU u oba grada. Osnovni zadatak oficira za vezu jeste “primena briselskih sporazuma” i “olakšavanje direktne komunikacije”.

“Nema panike”

Vučić je gostujući preksinoć u emisiji “Ćirilica” na TV Hepiju kazao da su “poslednje najave o podizanju nivoa odnosa Prištine i Atine  i moguće otvaranje kancelarije Španije u Prištini, deo velikih i sve ozbiljnihih pritisaka koji su očekivani”. “Za nas je važno da nema panike za Srbiju. Mi smo i predosetili i znali da se ovakve stvari dešavaju”,  poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari