Rusija: Potez Kosova prema pripadniku Unmika Krasnoščekovu imaće dalekosežne posledice 1Foto: FreeImages / Emilija Uzukauskiene

Rusija je danas saopštila da odnos Kosova prema ruskom državljaninu, pripadniku Unmika Mihailu Krasnoščekovu, predstavlja demonstraciju nadmenog stava Prištine prema UN i presedan koji će imati dalekosežne posledice.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova danas proglasilo nepoželjnom osobom (personom non grata) Krasnoščekova koji je, kako se navodi, „uprkos diplomatskom imunitetu uhapšen i brutalno prebijen tokom operacije kosovskih specijalnih snaga na severu Kosova 28. maja“, saopštila je Ambasada Rusije u Srbiji.

„Akcije kosovskih vlasti smatramo nastavkom otvorenog delovanja na pogoršanju međuetničkih odnosa u toj oblasti. U suštini, to je demonstracija nadmenog stava Prištine prema UN, presedan koji će imati dalekosežne posledice“, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo navodi i da je „nemoguće ne videti da su takvi koraci postali mogući jedino u uslovima popuštanja Kosovu od zapadnih zemalja“.

Rusija će nastaviti da preduzima sve neophodne poteze za zaštitu svog državljanina, u skladu s međunarodnim pravom i svojim zakonima, dodaje se u saopštenju.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova na njegov zahtev proglasilo Krasnoščekova personom non grata „zbog poteza protiv ustavnog poretka Kosova, univerzalnih vrednosti, mira i stabilnosti“.

Krasnoščekova, koji je na lečenju na beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji, danas je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari