Ružić: Ideja o razmeni teritorija ne može biti legitimna 1Foto: twiter @brankoruzicsps

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da ideja o razmeni teritorija s Kosovom ne može da bude legitimna i da nije prihvatljivo da se o tome govori.

On smatra da nije realno ni da referendum bude održan 4. novembra i da smo daleko od toga da tako brzopleto zaokružujemo nešto što je od vitalne važnosti.

Mnogo vozova je prošlo koje nismo iskoristili, za šta odgovornost snosimo svi zajedno, svi političari i političke elite koje su bitisale svih ovih godina, rekao je Ružić gostujući na N1.

On je istakao da će epilog dijaloga sa Prištinom zavisiti od državničke mudrosti, koje sa naše strane ne nedostaje.

Važno je, međutim, da i oni koji sede u Prištini oslušnu eho svog ličnog sagledavanja situacija, a ne isključivo da budu nečiji referenti, i kada to bude situacija, siguran sam da ćemo doći do kompromisa, kaže Ružić.

On napominje da to neće biti idealno rešenje, jer će svaka strana nešto izgubiti, ali dodaje da ne možemo da imamo monolog.

Srbija pokušava da sve važne međunarodne faktore ubedi u činjenice koje su jasne i relevantne i mislim da na tom polju, koliko god to bilo teško, idemo u dobrom smeru i da ćemo uspeti da iznedrimo neko rešenje koje će na duže staze biti jedino racionalno i zadovoljavajuće, pre svega po srpski narod, rekao je Ružić.

Govoreći tvrdnjama iz opozicije da će referendum biti održan 4. novembra, Ružić kaže da nema zvanićne najave za to.

Mislim da smo daleko od toga da tako brzopleto zaokružujemo nešto što je od vitalne važnosti za Srbiju. Ali to što ne možemo brzopleto, možemo brzo ukoliko postoji volja na svim stranama – i u Briselu i u Vašingtonu i u Moskvi i u Pekingu, ali mora da postoji i u Prištini, istakao je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari