Ružić: Uslovi za izbore biće pravedniji, neće biti funkcionerske kampanje 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je u Skupštini da je Vlada predložila set od četiri zakona kojima bi trebalo obezbediti pravednije uslove za izbore i unaprediti izborni proces predložen uz uvažavanje preporuka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratiju i ljudska prava (ODIHR).

Izmene i dopune Zakona o finasiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima predstavljaju celinu i, kako je rekao Ružić imaju za cilj unapređenje izbornog zakonodavstva.

Ružić je dodao da su izborna pravila ista kakva su bila i 2008. i 2012. godine ali da je ova „vlada rešena da ispravi nasleđene slabosti koje se odnose na upotrebu javnih resursa u predizbornoj utakmici i funkcionersku kampanju kako bi svi učesnici na izborima imali jednake uslove i kako bi građani imali što pouzdaniji i transparentniji izborni proces.“

Izmenama će, kako je dodao, biti uređeno finansiranje političke aktivosti tokom izborne kampanje, upotreba javnih resursa, dužnosti, zabrane i ograničenja najviših državnih i javnih funkcionera i direktora javnih preduzeća, a konkretne mere usmerene su na potpuno razdvajanje stranačkih i državnih aktivnosti tokom izbornog procesa.

Državnim funkcionerima biće zabranjeno korišćenje javnih skupova, u kojima učestvuju kao funkcioneri, za promociju političkih stranaka, a posebno za javno predstavljanje izbornih programa ili pozivanje birača da za njih glasaju odnosno da bojkotuju, rekao je ministar.

Ružić je dodao da se uvode i novi razlozi za razrešenje direktora javnih preduzeća ukoliko koriste javne resurse za pomoć političkim subjektima ili vrše pritisak na zaposlene u vezi sa podrškom kandidatima.

Najznačajniju ulogu u procesu, kaže Ružić, ima Agencija za borbu protiv korupcije, kojoj će državni i lokalni organi koji su finansirali političke subjekte biti dužni da u roku od tri dana dostave eventualne tražene podatke, a agencija mora da odluči u roku od 5 dana i donese rešenje da li je povređen zakon.

Kako je objasnio ministar, pravo da pokrenu postupak pred agencijom imaće stranke, koalicije i grupe građana koje su podnosioci proglašene izborne liste odnosno predlagači kandidata na izborima.

Kako je objasnio Ružić, ova zakonska rešenja su nastala kao rezultat preporuka radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om a uz učešće nevladinih organizacija Crta, Cesid i Transparentnost Srbija.

Izmene seta zakona o kojima je danas Skupština započela raspravu predložene su posle razgovora vlasti i dela opozicije sa evropskim parlamentarcima o unapređenju izbornih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari