Najava Ambasade SAD u Prištini da će američki potpredsednik Džozef Bajden tokom dvodnevnog boravka na Kosovu i Metohiji posetiti i manastir Visoki Dečani izazvala je nove potrese u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Sveti arhijerejski sabor SPC, čije je majsko zasedanje u toku, poništio je juče odluku za KiM nadležnog episkopa raško-prizrenskog Artemija da uskrati blagoslov za Bajdenovu posetu zadužbini kralja Stefana Dečanskog.

U vanrednom Saborskom saopštenju za javnost, koje je potpisao portparol Sabora episkop bački Irinej, navodi se da je odluka vladike Artemija „u suprotnosti sa tradicionalnim hrišćanskim načelima gostoljublja, duboko ukorenjenim u srpskom narodu, a posebno u našim manastirima“. Sabor SPC smatra da je „poseta potpredsednika SAD legitimna poseta državama u regionu, uključujući i Srbiju“ i da „bez obzira na Bajdenove lične i opšte američke stavove o statusu KiM, njegova odluka da poseti manastir Dečane predstavlja gest dobre volje i jasnu poruku onima koji bi ili da i dalje ruše ili da prisvajaju srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji“.

Povod za saborsko reagovanje bilo je saopštenje Eparhije raško-prizrenske u kojem se javnost obaveštava da je Bajdenu uskraćena dozvola da poseti Visoke Dečane zato što „američki potpredsednik dolazi u posetu Kosovu kao nezavisnoj državi da potvrdi nasilno otkidanje dela teritorije države Srbije i njeno predavanje u ruke šiptarskim teroristima, koji su nekažnjeno počinili nebrojene zločine nad srpskim narodom, srpskom imovinom i srpskom verskom i kulturnom baštinom“. U saopštenju je, između ostalog, postavljeno i pitanje da li „Bajden ovim gestom želi da potvrdi da su i Dečani američka baza na KiM, kao što je to Bonstil“.

Vladika Artemije juče nije želeo da komentariše odluku Sabora. Stručnjaci za crkveno pravo, koji zbog delikatnosti spora žele da ostanu neimenovani, objašnjava

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari