SAD ponovo pokazale da im je Priština strateški partner 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

Kosovski predsednik Hašim Tači imao je odličnu poziciju na sahrani bivšeg predsednika SAD DŽordža Buša starijeg jer su Sjedinjene Države i dalje strateški partner Prištine, ali to je, istovremeno, rezultat, dugogodišnjeg intenzivnog lobiranja kosovskih Albanaca na Zapadu za interese Kosova.

To za Danas kažu nezvanično diplomate komentarišući činjenicu da je Tači na tom skupu sedeo između američkog predsednika Donalda Trampa i nemačke kancelarke Angele Merkel. Tači je, podsetimo, i prošlog meseca bio smešten „tik“ uz najuticajnije svetske lidere, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, na obeležavanju stogodišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stajao na udaljenijem mestu.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, odlični odnosi kosovskih Albanaca sa SAD uspostavljeni su, između ostalog, zahvaljujući senatoru Bobu Dolu, kao i kongresmenu Eliotu Engelu.

„I da je neko drugi od predstavnika Prištine a ne Tači prisustvovao toj sahrani dobio bi odličan raspored sedenja jer kosovski Albanci godinama imaju izuzetne odnose sa SAD, što je rezultat uspešnog lobiranja, što podrazumeva davanje ogromnih svota novca pojedinim kongresmenima i senatorima. Maltene pola Kongresa i Stejt departmenta naklonjeno je kosovskim vlastima“, navode diplomate.

Izvori Danasa ističu da nije moguće utvrditi koliko novca kosovski Albanci, uključujući albansku emigraciju, daju za lobiranje kod Amerikanca, „jer ne postoje zvanični podaci, uplaćuje se gotovina“.

„Albanska emigracija je veoma snažna i ne štedi novac za takozvana „državna pitanja“, odnosno za ono što se smatra interesima Kosova. Procenjuje se da samo šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli poseduje nekoliko milijardi dolara. Iako trenutno deluje da su Tači i Pacoli miljenici Amerike, Amerikanci nemaju ništa protiv ni Haradinaja“, ukazuju predstavnici diplomatskih krugova.

Predsednik Srbije je prilikom prekjučerašnjeg gostovanja na TV Pink rekao da je sedenje Tačija između Merkel i Trampa na Bušovoj sahrani plaćeno novcem, kao što je bio slučaj i na svečanosti u Parizu 11. novembra.

– Ovde imamo kombinaciju – manji uticaj činjenice da im je Amerika sve, i mama i tata i da ih guraju na sve načine i ogroman novac koji njihovo iseljenici plaćanju, pre svega iz NJujorka i Švajcarske, severa Italije. Podržava ih novac. Zamislite Tači, čuveni borac za ljudska prava, da sedi pored Merkelove, najjača država pored nečeg što nije ni prineti državi, rekao je Aleksandar Vučić.

Dan žalosti

Pored ličnog prisustva Bušovoj sahrani u SAD, Hašim Tači je proglasio 4. decembar za Dan žalosti na Kosovu zbog smrti bivšeg američkog predsednika. Kako je pojasnilo Predsedništvo Kosova to je učinjeno „u znak poštovanja prema doprinosu pokojnog Buša za slobodu Kosova“. TV N1 podsetila je da jedna od glavnih prištinskih ulica nosi ime Bušovog sina – takođe bivšeg predsednika SAD, DŽordža Buša mlađeg, dok je bivšem američkom predsedniku Bilu Klintonu u Prištini podignuta bista, u bulevaru koji nosi njegovo ime. Klinton je 2009. prisustvovao otkrivanju te biste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari