SAD započinju "šatl diplomatiju" između Beograda i Prištine 1Foto EPA MICHAEL REYNOLDS

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država ubrzo će se aktivnije uključiti u posredovanje između Beograda i Prištine u pregovorima o rešavanju kosovskog pitanja, tako što će vođenjem „šatl diplomatije“ razgovarati sa najvišim zvaničnicima u Beogradu i Prištini i posećivati oba grada, te „usmeravati tok pregovora“, saznaje Danas iz diplomatskih izvora u Vašingtonu.

Kako preciziraju naši sagovornici, Amerika čeka da se završi referendum u Makedoniji, o imenu te države, koji je zakazan za 30. septembar, „pa će posle toga pojačati aktivnosti“.

„Cilj Sjedinjenih Država jeste da vođenjem šatl diplomatije približe stavove Beograda i Prištine, u nameri da se dođe do okvirnog teksta sporazuma o Kosovu, kako bi finalni dokument mogao da bude potpisan na proleće iduće godine. Očekuje se da do tada i srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači uspeti da obezbede punu podršku svojih vlada i parlamenata, kao i da se u srpskoj i kosovskoj javnosti stvori klima za podršku razgraničenju i finalnom sporazumu“, ističu diplomate za Danas. Naši izvori naglašavaju da su SAD „preuzele na sebe obavezu da obezbede podršku svih ključnih zapadnih saveznika budućem dogovoru Vučića i Tačija, pre svega Nemačke, Velike Britanije i Francuske“.

Prema ranijim saznanjima Danasa, mnogi na Zapadu su nezadovoljni činjenicom da Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost i posrednica u dijalogu Beograda i Prištine, nije u dovoljnoj meri vodila „šatl diplomatiju“, i takav pristup biće promenjen aktivnim angažovanjem predstavnika Vašingtona, koji su i ranije bili upoznati sa tokom Briselskog dijaloga. Ipak, kako preciziraju naši sagovornici, Brisel zvanično ostaje posrednik u pregovorima Beograda i Prištine.

Srpski zvaničnici nisu juče želeli da za naš list komentarišu tvrdnje španskih medija da bi Španija bila spremna da prizna nezavisnost Kosova ako bude postignut konačni dogovor Beograda i Prištine. Španski portal Monkloa preneo je navedene tvrdnje kao „ekskluzivno saznanje“, navodeći da postoje očekivanja da Vučić i Tači postignu sporazum u narednih „četiri do šest meseci“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da „nema sile koja ga može naterati da prizna nezavisnost Kosova“. „Neću da budem otvoren za to da Srbija bude ponižena. To da Srbija bude ponižena, da prihvati stanje na Kosovu bez ičega za Srbiju, taj film nećete gledati“, rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Tači: Korekcija granica bilo i ranije

Kosovski predsednik Hašim Tači ponovo tvrdi da će pregovori sa Beogradom uključiti korekciju granica na način da se Preševska dolina priključi Kosovu i da su se korekcije dešavale i ranije u nekim drugim slučajevima, preneo je Tanjug. „Korekcija se desila i u Slovačkoj i u Češkoj. Desila se i u Holandiji i u Belgiji, pre dve godine“, rekao je Tači za prištinske medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari