Polemika između Ane Brnabić i Aljbina Kurtija na Samitu lidera Zapadnog Balkana 1Foto: EPA-EFE/VAIOS CHASIALIS

Samit lidera Zapadnog Balkana, koji se održava u Tirani i na kome je trebalo da se razgovara o ekonomskom oporavku regiona, pretvorio se u polemiku o političkim pitanjima između premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera Kosova Aljbina Kurtija, javlja RTS.

Kako saznaje RTS, Kurti je tražio da se revidira regionalni CEFTA sporazum u kome bi Kosovo bilo priznato kao država, a od Ane Brnabić tražio je priznanje kosovske nezavisnosti. Predsednica Vlade Srbije podsetila ga je da Kosovo nije članica UN i da ga ne priznaje pet članica EU.

Sastanak se ocenjuje kao težak i kao pokušaj Prištine da skrene pažnju sa glavnih tema, navodi RTS. Uoči Samita, Brnabić se sastala sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Najavljeno je da će na samitu biti reči o pripremema za primenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, a da će Varhelji sa šefovima delegacija Zapadnog Balkana razmotriti šta je do sada postignuto u Berlinskom procesu za oporavak regiona.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas u Tirani rekla da je sastanak lidera Zapadnog Balkana bio „težak, manje posvećen regionalnim temama“, a više uvod u naredne sastanke lidera koji se očekuju tokom leta.

„Težak sastanak. Čini mi se nažalost da su neki ljudi u regionu zamenili konstruktivnost Srbije sa tim da možda eventualno nemamo kičmu pa smo morali da pokažemo da su neke stvari jasne i nedvosmislene, a da regionalna saradnja jeste neophodna za sve nas da bismo imali bolji kvalitet života za sve gradjane koji žive na ovim prostorima“, rekla je Brnabić novinarima u Tirani.

Dodala je da je pozitivno da „ove godine ima rezultata saradnje“, kao što su ukidanje rominga 1. jula i početak dva velika projekta – izgradnja autoputa mira izmedju Niša i Merdara i izgradnja gasovoda do Bugarske.

Brnabić je rekla i da na sastanku bilo provokacija od strane premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je zahtevao da se izmeni format regionalne saradnje, kako bi Kosovo bilo ravnopravan partner.

„Mi nismo jednaki partneri, velika je to razlika, mi smo međunarodno priznata suverena država, oni nisu, ali je važno da te stvari ostavimo za dijalog izmedju Beograda i Prištine, zbog čega je taj dijalog, na kraju krajeva, toliko važan, i zbog čega mi toliko insistiramo na njemu, a da probamo da se na ovakvim forumima radimo nešto što je najkonkretnije u interesu gradjana i privrede kako bi podigli životni standard“, dodala je Brnabić.

Lideri Zapadnog Balkana su se danas sastali u Tirani na samitu o pripremi za primenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Na samitu je učestvovao i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Delegacije učesnika samita u predsedničkoj palati u Tirani dočekao je premijer Albanije Edi Rama.

Srbiju je na skupu predstavljala predsednica vlade Ana Brnabić, a bili su i premijeri Kosova Aljbin Kurti, Severne Makedoije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari