Foto: Freeimages/Paivi_Tiittanen

U Deklaraciji se naglašava zajednička vizija Jugoistočne Evrope kao dela ujedinjene, slobodne i prosperitetne Evrope.
Stabilnost, prosperitet i dobrosusedski odnosi Regiona ističu se kao glavni politički prioriteti koji bi trebalo da budu realizovani kroz razvoj, ekonomski rast, usvajanje i provođenje reformi kao i kroz intenzivne napore na rješavanju preostalih otvorenih pitanja uz uvažavanje postojećih sporazuma.

Na Samitu je potvrđena konsenzusom doneta odluka o mandatima na dužnosti generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju (RCC) tako što bi od 2019. do 2021. tu dužnost obavljala kandidatkinju Albanije Majlinda Bregu, a nakon nje, od 2022. do 2024. kandidat Crne Gore Igor Lukšić.

Na Samitu je usvojena odluka da da Procesom saradnje u narednom dvogodišnjem periodu predsedavaju po godinu Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Na Samitu su, pored predsednika Vlade Crne Gore i domaćina – premijera Slovenije Miroslava Cerara učestvovali premijeri Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković i Kosova Ramuš Haradinaj, predsedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kao i visoki zvaničnici Albanije, Srbije, Moldavije, Rumunije, Grčke i Turske, navodi se u saopštenju.