Šapić: Nije naše da se borimo za Sašu Radulovića 1Foto: Fonet

Sećate li se liste „Tomislav Nikolić – Svi za Zvezdaru“, koja je na lokalnim izborima 2012. bez kampanje, plakata, pojavljivanja u medijima osvojila skoro tri odsto glasova i imala bolji rezultat od URS, svrstavajući se odmah iza vodećih lista koje predvode najjače političke stranke DS, SNS, DSS i LDP?

Ili pak liste „Patkica – Ne Beogradu na vodi“, sa lokalnih izbora 2016. I jedna i druga imale su jasan cilj, a to je zbunjivanje glasača i smanjivanje potencijalnog rezultata onih lista ili partija čije ime kopiraju, ili pak da navede ljude da glasaju za nju iako će ostati ispod cenzusa i time direktno ići u korist stranci koja osvoji najviše procenata.

Tako i lista koja će se na listiću za beogradske izbore 4. marta naći pod nazivom „Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka – Radulović Milorad“, ima za cilj da zbuni birače koji su naklonjeni i podržavaju pokret Saše Radulovića Dosta je bilo, i koji imaju nameru da glasaju za listu „Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate“. Ništa manje intrigantan nije ni naziv liste Luke Maksimovića, alijas LJubiše Preletačevića Belog, koji je svoju listu nazvao „LJubiša Preletačević Beli – Zato što volimo Belovgrad“, koja je direktna asocijacija na naziv liste SNS „Zato što volimo Beograd“.

Zbog svih ranijih mahinacija i prevara Inicijativa „Ne da(v)imo Beograd“ je na ovim izborima odlučila da svoju listu nazove „Inicijativa Ne davimo Beograd – Žuta pakta – Čiji grad, naš grad – Ksenija Radovanović“.

– To je taktika zbunjivanja birača koji su na sam dan izbora rešili da izađu na birališta i koji u brzini pročitaju prvih par reči naziva liste i zaokruže pogrešnu. Ona doprinosi rasipanju glasova koje, zbog formule raspodele glasova, pogoduje strankama koje osvoje najviše glasova. Ta taktika zbunjivanja nije svojstvena samo Srbiji ili samo ovim izborima. Ali čini mi se da je sad podignuta na viši nivo – kaže Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, upitan za slučaj lažne liste DJB.

On ukazuje na novu pojavu u načinu na koji se građani obmanjuju a koju je obelodanio sajt „Istinomer“ na kojem se može videti priča novinarke koju pozivaju iz kol-centra izbornog štaba SNS i objašnjavaju joj da najviši gradski funkcioneri SNS Goran Vesić i Siniša Mali nisu na listi SNS, već su to Aleksandar Vučić i ostale javne ličnosti.

– Dakle, osim što se govore neistine o tome ko je na listi a ko nije, tu je i to što ljudi koji su pozajmili svoj kredibilitet i reputaciju govore da iako su na listi neće biti odbornici. Nije prvi put da javne ličnosti podržavaju neku listu, al sada se jasno ide sa podmetanjem kukavičjeg jajeta. Takav pristup je ponižavanje birača i vređanje njihove inteligencije – ukazuje Nedeljkov.

Funkcioneri Dosta je bilo s pravom su podigli veliku galamu na društvenim mrežama o takozvanoj lažnoj listi, i kažu da joj je cilj smanjivanje dvocifrenog rezultata koalicije DJB i Dveri. Uz to, ovu situaciju DJB vidi i kao jasan pokazatelj ko je prava opozicija a ko radi za SNS. To ilustruju podacima ko je od članova Gradske izborne komisije glasao za proglašenje liste Milorada Radulovića a ko ne. Tako se ispostavilo da su za proglašenje fantomske DJB liste osim predstavnika SNS, SPS, PUPS, glasali i predstavnik liste koju predvodi Aleksandar Šapić, liste koju predvodi Marko Bastać, SRS i SPP Muamera Zukorlića. DSS je bio uzdržan. Kako otvoren sukob Šapića i DJB obeležava ovu izbornu kampanju, ne treba posebno objašnjavati da su u DJB zaključili da je Šapić „žrtva Vučićeve fioke“ i da zbog toga radi za njega.

Na pitanje zašto je njegov predstavnik u GIK glasao za listu Milorada Radulovića, Šapić za Danas kaže da se nije bavio listom Milorada Radulovića dok nije video da Saša Radulović, lider DJB, „kukumavči na Tviteru“, ali da su mu saradnici koji su stručni za pravna pitanja objasnili da „zakon nije prekršen“.

– Sa moralne tačke gledišta jeste diskutabilno ime liste Milorada Radulovića, ali ako ćemo da sudimo „ni po babu ni po stričevima“, manje je diskutabilno nego u slučaju naziva liste Belog, gde je promenjeno samo jedno slovo u odnosu na ime liste SNS, pa je i ta lista proglašena. Takođe, ostaje pitanje zašto Saša Radulović nije stavio svoje ime u naziv liste. Glas našeg predstavnika nije bio presudan da se obezbedi većina u GIK-u da lista Milorada Radulovića bude proglašena, „debela“ većina je već postojala, a da li je on prevarant i da li radi za SNS, ne znam, zaista. Dakle, mi smo zakon uvažili, a što se morala tiče, nije naše da se borimo za Sašu Radulovića. Ja sam čovek od krvi, mesa i emocija i ne dozvoljavam da me neko „maže fekalijama“. Ja nikoga „ne mažem fekalijama“, ali ni ne dozvoljavam da se prema meni neko tako ponaša. Saša Radulović je poslednja osoba koja ima pravo da govori o moralu. Uostalom, zašto se nije borio za izmenu izbornog zakona kada je bio ministar – zaključuje Aleksandar Šapić.

Ko je Milorad Radulović

A ko je lažni Radulović, nosilac lažne liste Dosta je bilo, opisala je u svom tekstu na sajtu DJB poslanica DJB Tatjana Macura. Ona je navela da je Milorad Radulović (1951), nosilac liste „Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka – Radulović Milorad“, funkcioner SNS i pomoćnik predsednika Opštine Zemun. Po zanimanju je ugostiteljski tehničar, odnosno konobar. Većnik u Gradskoj opštini Zemun od 23. oktobra 2014. Macura podseća da ovo nije prva podmetačina Milorada Radulovića. Naime, isto je, navodi ona, uradio i uoči parlamentarnih izbora 2016, kada je po nalogu funkcionera SNS formirao lažnu grupu građana sa nazivom „Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka – Milorad Radulović“ sa namerom da glasače na dan izbora dovede u zabludu i zbuni. Sa tom listom osvojio je 1,58 odsto glasova, dok je DJB osvojio 8,79 odsto. „Lažna lista je tad podneta u poslednji čas kako bi se onemogućio dvocifren rezultat koji je DJB sa pravom očekivao“, zaključuje Macura. Ona dodaje da je za ovu podmetačinu Radulović nagrađen mestom pomoćnika predsednika opštine Zemun. Macura još navodi da je Radulović poznat i kao donator SNS. „On i još četiri osobe sa lažne liste sa lokalnih izbora u Zemunu iz aprila 2016. sa uplatama od 40.000 dinara bili su i jedni od oko 7.000 lažnih donatora u Vučićevoj predsedničkoj kampanji. Tačnije, oni su učestvovali u upumpavanju oko 2,2 miliona evra nepoznatog porekla u legalne tokove predsedničke kampanje Aleksandra Vučića“, zaključuje Macura.

Saša Radulović saopštio da je protiv Šapića podneo krivičnu prijavu

Saša Radulović podneo je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Šapića zbog ugrožavanja bezbednosti, navodi se u saopštenju DJB. Predsednik Dosta je bilo podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića zbog organizovanja kriminalne grupe sa ciljem vršenja krivičnih dela uperenih protiv bezbednosti Saše Radulovića, navodi se doslovno u kratkom saopštenju. Dodaje se da je preksinoć „između 21.30 i 22 časova Saša Radulović primio poruku pretećeg sadržaja od N. N. lica koja su sačekala Sašu Radulovića ispred ulaza, u kontekstu drugih saznanja o kojima je MUP obavešten od strane trećih lica, pruža osnov sumnje o postojanju pomenute kriminalne grupe“. U sledećem saopštenju DJB međutim tvrdi se da je krivična prijava protiv Šapića podneta zbog navodnog nezakonitog rada njegove fondacije. „Predsednik odborničke grupe DJB u skupštini opštine Novi Beograd, Dimitrije Majkić, podneo je Trećem osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Aleksandra Šapića zbog zloupotrebe službenog položaja. U prijavi se navodi da je Šapić kao predsednik opštine Novi Beograd nezakonito i besplatno stekao imovinu gradske opštine Novi Beograd, vrednosti veće od 1.500.000,00 dinara, čime je izvršio krivično delo. Opština Novi Beograd osnovala je Humanitarnu fondaciju za pomoć teško oboleloj deci još 2013. godine. Međutim, u julu 2016. godine, Aleksandar Šapić je odlučio da osnuje i svoju privatnu humanitarnu fondaciju, da bi već mesec dana kasnije, preko većine koju ima u Skupštini opštine, doneo odluku da se opštinska fondacija jednostavno pripoji njegovoj privatnoj fondaciji, i samim tim – prestane da postoji“, navodi DJB u drugom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari