Šapić: Ostajem samostalan, nisam promenio stav zbog Đilasa 1Foto: Tviter/Aleksandar Šapić

Programska načela stranke postoje i usvojena su na skupštini u julu, stvar je odluke kad ćemo ih izneti u javnost.

Procena je da je najbolje u toku septembra. Što se tiče okosnice programa, on se zasniva na apsolutnom stavljanju srpskog naroda i njegovog nacionalnog, ekonomskog, kulturnog, društvenog i svakog drugog interesa u centar naše politike. Nemamo više pravo da se bavimo Istokom i Zapadom, već da isključivo gledamo kako da prvo ujedinimo naš narod, a onda pokušamo da postavimo jasne dugoročne ciljeve i nacionalnu strategiju od koje se neće odustajati, ko god u godinama koje dolaze dobio poverenje srpskog naroda da vodi zemlju i vrši vlast, kaže u razgovoru za Danas Aleksandar Šapić, lider Srpskog patriotskog saveza i predsednik Opštine Novi Beograd, odgovarajući na pitanje šta čini okosnicu programa SPAS-a, koji je osnovan u julu.

* Prošlog vikenda osnovan je Savez za Srbiju, čiji je jedan od osnivača i Dragan Đilas. Kako komentarišete program tog političkog bloka, koji okuplja stranke i pokrete različite ideologije – od levice do desnice?

– Nisam ni do sada preterano komentarisao druge političke aktere na našoj političkoj sceni, pa ne vidim razlog da to i sada radim. Tamo gde postoje dobre stvari uvek ćemo podržati, bez obzira ko iza toga stoji, ono što smatramo da nije dovoljno dobro, nećemo, i to je to. Tako se već par meseci ponašamo i u gradskom parlamentu.

* Da li Vas je Đilas zvao da se pridružite Savezu za Srbiju?

– Još mnogo pre formiranja SZS sam rekao da ako se odlučim da idem na republički nivo, da ću ići samostalno. Ako me pitate da li me je i posle toga Đilas zvao, ne nije.

* Da li ste promenili stav o samostalnom nastupu SPAS-a na narednim parlamentarnim izborima?

– Stav promenio nisam, niti ću. Davno sam još krenuo nekim svojim putem, kad mnogi akteri današnje političke scene se nisu ni bavili politikom ili su je u jednom momentu napustili. Svojim imenom i prezimenom sam pre par godina izašao na novobeogradske izbore, posle toga isto sam uradio i na beogradskim, nema razloga da to menjam. Nikada nikome nisam zamerao, što dok sam se ja kako sam znao i umeo borio sam na Novom Beogradu, nije preterano interesovao za mene, logično je, imali su svoje važnije stvari i ja to razumem. Ne vidim razlog da danas meni neko zamera što samo nastavljam svojim putem, iako vidim da se u medijima provlači neka zamerka meni što sad sve što sam radio nisam ostavio i krenuo za nekim ko je odlučio da se opet bavi politikom ili je odskoro u nju ušao.

* Kako komentarišete aktuelnu političku situaciju u Srbiji?

– Napeta je, kao i uvek. Želimo da našim političkim delovanjem pokažemo da je u Srbiji moguće da se bavite politikom a da druge političke aktere ne doživljavate kao smrtne neprijatelje, makar se ni oko čega ne slagali. Isuviše je nas Srba malo ostalo da bi mogli jedni druge da mrzimo i tretiramo kao neprijatelje. SPAS to nikada ni sa kim neće raditi, makar ne dobili nijedan glas na izborima.

* Šta mislite o učestalim pričama o „razgraničenju“, odnosno „korekciji granica“ kao mogućem rešenju kosovskog pitanja?

– Predsednik države je rekao da ukoliko bude imao predlog rešenja, da će pojasniti pojam „razgraničenje“, do tada, nema potrebe da ga ja tumačim.

* Dugogodišnji ste predsednik Opštine Novi Beograd. Kakva je Vaša saradnja sa novim gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem?

– Za sada je nema. Videćemo da li će se nešto promeniti. Ostajem pri stavu koji sam i u kampanji za beogradske izbore više puta ponovio. Ko god da postane gradonačelnik, iz bilo koje političke opcije, a ja ostanem predsednik opštine Novi Beograd, da će opština Novi Beograd i ja kao njen predsednik, biti spremna za svaki vid saradnje u interesu svih Beograđana. To je naša zakonska i ljudska obaveza i mora da prevaziđe sve stranačke interese. To sam govorio tada, isto mislim i sada.

„Imamo svoj koncept razvoja Beograda“

* Imate svoju odborničku grupu u Skupštini grada. Šta će biti glavni ciljevi te grupe u narednim mesecima?

– Aktivni smo maksimalno u odnosu na našu snagu i prostor koji imamo. Do sada smo neke dobre stvari, po nama, podržali, mnoge i nismo. Imamo svoje predloge, koji su deo našeg koncepta razvoja Beograda i koliko nam mogućnosti dozvoljavaju pokušavamo da ih predlažemo odbornicima Skupštine grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari