Saša Paunović: Uvažiti dobru volju Ane Brnabić 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije

Predsednik opštine Paraćin Saša Punović informisao je juče u Istanbulu članove Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope da je pred dolazak na ovaj sastanak…

… razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić o problemima koje opozicione lokalne samouprave imaju sa Srpskom naprednom strankom, a o kojima je opština Paraćin pismom obavestila Komitet.

On je rekao da o toj temi nije potrebno raspravljati u okviru dnevnog reda i da smatra da je korektno učiniti napor i uvažiti iskazanu dobru volju premijerke Srbije da se o spornim pitanjima najpre razgovara unutar institucija Srbije, a da se na drugom nivou razgovara tek ukoliko ne bude rezultata dijaloga u Srbiji o uverenju opozicionih opština da postoji ozbiljan problem kršenja standarda lokalne demokratije i ljudskih prava i sloboda.

Paunović je obraćajući se članovima Komiteta ukazao da je dobra vest, bez obzira na ishod dijaloga, da je time što je Komitet uvrstio žalbu opozicionih opština na dnevni red pokazan uticaj i značaj koji ima Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Predsednik opštine Paraćin je naveo na sednici Komiteta i da je žalba koju je uputila Opština Paraćin, a koju su podržale i Opština Čajetina, Grad Šabac i još 432 odbornika iz 88 skupštine gradova i opština izazvala veliku pažnju javnosti u Srbiji, kao i da je na tu temu vođena i žučna debata u državnom parlamentu.

– Tokom te debate, između ostalog sama predsednica Narodne skupštine optužila me je da „blatim Srbiju“ i „da tužakam Srbiju strancima“, a u nekim medijima proglašen sam i „izdajnikom“ što dovoljno govori o uzavreloj atmosferi povodom ove teme ali i važnosti pitanja koje je žalbom otvoreno a odnosi se na niz pitanja o kojima se već govorilo u Kongresu u okviru teme „Gradonačelnici pod pritiskom – naveo je Paunović.

Prema njegovim rečima, reč o temi koja obuhvata kompletnu misiju Kongresa. On je izrazio bojazan da će i u narednim godinama biti aktuelna.

– Solidarnost, razumevanje i podrška Komiteta i Kongresa biće od velikog značaja za sve one i za sve nas koji osećaju da se nalaze „pod pritiskom“ – istakao je Paunović.

Podsetimo, Brnabić i Paunović su u sredu na sastanku dogovorili da se u ponedeljak održi prvi sastanak čelnika Paraćina, Šapca i Čajetine sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, što bi bio prvi korak u pronalaženju rešenja pritisaka koje opštine u kojima na vlasti nije SNS trpe.

Sledeći sastanak Komiteta da bude u Srbiji

Paunović je u ime Paraćina i Šapca čiji je gradonačelnik, Nebojša Zelenović, prisutan u ulozi posmatrača, da se sledeći sastanak Komiteta van Strazbura održi u Srbiji. Uobičajen termin je februar, dok je prvi naredni sastanak u Strazburu za četiri meseca i to će biti prilika da tela Saveta Evrope nastave sa procedurom povodom ovog problema, ukoliko bude potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari