Vučić: Pet miliona evra za opštine u Republici Srpskoj 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Vlada Srbije izdvojiti pomoć od pet miliona evra za razvoj više opština u Republici Srpskoj, pola miliona za obnovu i izgradnju pravoslavnih crkava u Federaciji BiH i još pola miliona za podsticaj preduzetništva mladih.

Vučić je, posle razgovora sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, rekao da će pet miliona biti dato za projekte u opštinama Prijedor, Novi grad, Kozarska Dubica, Mrkonjić grad, Gradiška, Pelagićevo, Zvornik, Bijeljina, Osmaci, Istočna Ilidža, Bratunac, Novo Goražde, Sokolac i Trebinje.

On je istakao da se u dodeli pomoći nije gledalo ko je na vlasti u pojedinim opštinama, jer u pet njih nije na vlasti Dodikova stranka.

Vučić je rekao da ga je Dodik zamolio da Srbija sa 10 miliona evra pomogne izgradnju magistralnog puta Gacko – Foča, preko Tjentišta, ali da se toj želji nije moglo udovoljiti i da će se to ponovo razmatrati za dva meseca, kad se bude razmatralo stanje u budžetu i imao pregled javnih finansija.

On je najavio da će u ponedeljak biti u Mostaru na privrednom sajmu, gde će imati niz susreta, a da će u utorak sa Dodikom ići u Trebinje, gde će posetiti vrtić čiju izgradnju je finansirala Srbija.

Govoreći o predstojećim aktivnostima, Vučić je najavio da će tokom aprila prisustvovati otvaranju fabrika Leoni u Nišu, postavljanju kamena temeljca za kompaniju u Loznici, a onda će biti i u Kraljevu, Kruševcu i Leskovcu, kao i da očekuje da jedna turska kompanija investira u Zaječar.

On je dodao da očekuje da u fabrici u Kraljevu bude zaposleno 1.500 ljudi, u Kruševcu 2.500, a isto toliko i u Leskovcu i u Zaječaru.

Dodik: Pratimo politiku Beograda

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da će Banjaluka, što se tiče Kosova, pratiti isključivo politiku Srbije „i taj stav neće promeniti“.

Zahvalni smo na projektima međunarodne pomoći, ali nismo spremni da nam uređuju kako da se ponašamo, rekao je Dodik posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dijalog između Beograda i Prištine doživljavamo kao državotvorno pitanje srpskog naroda. Prijem Kosova u Ujedinjene nacije bi aktivirao proces proglašenja nezavisnosti Republike Srpske, izjavio je Dodik.

Mi smo jedinstven narod i samo zajednički možemo odbraniti naš integritet, rekao je Dodik, uz konstataciju da ne veruje u ispravan stav međunarodne zajednice.

Nismo spremni da Bosna i Hercegovina prizna nezavisnost Kosova i to se neće desiti, izjavio je Dodik i ocenio da je BiH „u rasulu i propala zemlja“, pošto su „sve institucije paralizovane“, a parlament funkcioniše „kao debatni klub“.

Jedino funkcioniše Republika Srpska, u punom kapacitetu, rekao je Dodik.

On je izjavio da je Republika Srpska donela odluku o vojnoj neutralnosti i da neće dozvoliti integraciju u vojni savez u kojem nije Srbija.

Bilo kakav put ka NATO je protivan odlukama Republike Srpske. Alijansa je bombardovala naš narod i vojsku i pokazala navijački nastup ka drugoj strani u BiH, rekao je Dodik.

Dodik je Srbiju zvanično posetio krajem prošle sedmice, kada se u Zrenjanjinu sastao sa gradonačelnikom tog grada Čedomirom Janjićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari