Sastanku Samoopredeljenja i DSK prisustvuju ambasadori velike petorke i šefica kancelarije EU 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (Arhiva)

Sastanku lidera Pokreta Samoopredeljenje (PS) i Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji je zakazan za 17 časova prisustvovaće i ambasadori zemalja velike petorke i šefica kancelarije EU, Natalija Apostolova, potvrđeno je portalu koha.net iz PS.

Na sastanku će se razgovarati o postizanju koalicionog sporazuma između dve stranke.

Prethodno su ambasade zemalja velike petorke, koju čine SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija, saopštile da neće posredovati u formiranju Vlade Kosova.

U izjavi koja je medijima prosleđena preko ambasade SAD u Prištini, Kvinta je istakla da je netačna svaka vest da njihove vlade podržavaju određenu stranku ili kandidata na izborima.

„Povodom nedavnih spekulacija, želeli bismo da razjasnimo svoj stav o procesu formiranja vlade na Kosovu. Kao što je navedeno u našoj izjavi od 30. avgusta 2019, mi predstavljamo države koje su duboko posvećene demokratskom i nezavisnom Kosovu“, navodi se u izjavi.

„Svaka sugestija da naše vlade podržavaju bilo koju partiju ili posebnog kandidata na izborima je netačna… Odgovornost za budućnost Kosova, za kosovske lidere i za samo Kosovo, isključivo pripada narodu Kosova“, dodaje se.

Napori da se dogovori koalicioni sporazum nisu urodili plodom, iako i jedna i druga strana govore da su blizu dogovora, ali istovremeno ne popuštaju oko svojih stavova.

Krajnji rok za postizanje sporazuma i formiranja nove Vlade Kosova je 4. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari