Sava Janjić smeta i Beogradu i Prištini 1

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić već godinama je na meti prljavih kampanja koje protiv njega vode vlasti i u Beogradu i u Prištini, iako je učinio mnogo za pomirenje Srba i Albanaca i uvek insistira na poštovanju zakona, poručuju za Danas predstavnici NVO sektora i političari s Kosova, komentarišući zahtev Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Prištine da se protiv njega pokrene istraga zbog navodnih ratnih zločina.

U toj organizaciji pak tvrde da treba istražiti ulogu Janjića „zbog njegove uloge pre i tokom rata na Kosovu, zbog albanskih civila zatočenih u Dečanima jer ono snosi gotovo najveću odgovornost za to“.

Prema mišljenju naših sagovornika, takve optužbe na račun igumana Dečana imaju snažnu političku pozadinu, budući da ga deo kosovskih Albanaca vidi kao krivca za to što je organizacija Evropa nostre nedavno uvrstila navedeni manastir među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Prema mišljenju Milice Andrić Rakić, menadžerke u organizaciji NVO Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice, napadi na igumana manastira Dečani u kosovskim medijima „nisu novina i svaki put služe kao diverzija od legitimnih zahteva bratstva ali i Eparhije raško-prizrenske za poštovanjem zakona i sudskih odluka koji se odnose na manastir“.

– Čitava debata oko uvrštavanja Visokih Dečana na listu sedam najugroženijih spomenika Evrope je propraćena negativnom i najpre netačnom kampanjom. Kosovski mediji i pojedinci akcenat se stavljaju na bezbednosnu ugroženost manastira, dok se najveći deo samog obrazloženja Evropa nostre odnosi na pravnu nesigurnost zbog pokušaja kršenja Zakona o zaštićenim zonama i nesprovođenja odluke Vrhovnog suda, a posle i kosovskog ustavnog suda o vlasništvu manastira nad zemljom u njegovoj okolini. Svi ovi zahtevi se zamagljuju kampanjom protiv Save Janjića, koji je i ranije bio nazivan ludakom i optuživan neposredno čak i za genocid. Te napade uglavnom predvode gradonačelnik Dečana i udruženje istoričara iz istog Grada „Ali Hadri“, a sada su se proširili i na nevladine organizacije sa dokazanom istorijom iznošenja neproverenih i lažnih tvrdnji o kosovskim Srbima. Podvukla bih još da se na listi Evropa nostre 2020 našlo i Narodno pozorište u Tirani, ali i da drugi spomenici koji su dospeli na listu ove godine nisu tu zbog bezbednosne ugroženosti nego, kao u manastir Visoki Dečani, zbog institucionalnog nemara. Oštre reakcije kosovske javnosti, međutim, ukazuju na to da razloga za brigu i u bezbednosnom smislu, ipak možda ima, ističe Andrić Rakić.

Govoreći na istu temu Marko Jakšić, pravnik i bivši odbornik Građanske inicijative SDP, koju je predvodio Oliver Ivanović, navodi da su u pitanju „strašne, krajnje zlonamerne i neosnovane optužbe, odnosno opasna kampanja targetiranja usmerena protiv igumana Visokih Dečana Save Janjića, koja se nažalost ne dešava prvi put“.

– Svaka različitost, posebno ona koja govori o stvarnom stanju i položaju Srba na Kosovu uvek naiđe na napade, najčešće albanske većine ali je bilo situacija gde je otac Sava bio napadan i od strane Beograda i Srpske liste. Na Kosovu je sve politika, ovoga puta je to da veštački stvoren imidž „multietničkog i multikulturalnog“ Kosova urušava jedna evropska organizacija koja kaže da je na takvom Kosovu manastir Visoki Dečani ugrožen. I onda nimalo ne iznenađuje ad hominem frontalni napad na Savu Janjića, što je svakako glupost jer je retko ko uradio na pomirenju Srba i Albanaca kao on, a posebno je značajno pomenuti da su vrata manastira Dečani za vreme rata bila širom otvorena za albanske izbeglice, ukazuje Jakšić.

Ognjen Gogić, politički analitičar iz Kosovske Mitrovice, konstatuje da nije neuobičajeno da pojedini viđeniji Srbi povremeno postanu predmet „tendencioznih medijskih pisanja na Kosovu“.

– Nedavni napadi na oca Savu Janjića su zabrinjavajući jer umesto da se zaustave oni se pojačavaju. Došlo se i do navoda o ratnim zločinima. Ta medijska kampanja ne samo da je opasna po oca Savu već je potencijalno štetna i po međuetničke odnose na Kosovu. „Greh“ Save Janjića je u tome što je on uvažen i od strane umerenih Albanaca i od diplomatskog kora. Cilj ovih napada je upravo da se on diskredituje u očima Albanaca koji ga poštuju zbog njegovog časnog držanja tokom najgorih vremena. Mnogi su požurili da Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani (premijer i predsednica Kosova, prim. novinarke) proglase „reformatorima“ uprkos demagogiji i populizmu za kojima posežu. Čini su da su oni oslobodili nacionalističke snage koje godinama čekaju na svoj trenutak da dovedu u pitanje neke garancije date srpskoj zajednici, uključujući i položaj Srpske pravoslavne crkve, ističe Gogić.

Naš sagovornik naglašava da je otac Sava „trn u oku“ i zbog toga što godinama insistira na poštovanju zaštićene zone oko manastira Dečani. „Ova medijska kampanja kojoj je otac Sava izložen pokazuje da su neki pomislili da je sada prilika da se on marginalizuje“, zaključuje Gogić.

Petar Miletić, novinar i bivši potpredsednik kosovskog parlamenta, opisuje najnovije napade na Savu Janjića kao „glupe, neosnovane i štetne“.

– Kosovske institucije bi morale da reaguju na govor mržnje, posebno kada su u pitanju ličnosti kakva je Sava Janjić, koji svojim delovanjem isključivo promoviše mir, toleranciju i suživot. Mislim da je ovo reakcija na to što je manastir Visoki Dečani označen kao jedan od sedam najugroženijih kulturnih lokaliteta u Evropi i za to su „krivca“ pronašli u Savi Janjiću, smatra Miletić.

Navode o Savi Janjiću osudila je juče Kancelarija Vlade Srbije za KiM, ali i više nevladinih organizacija, udruženja, i političkih stranaka.

Uklonjen tviter nalog

Sava Janjić je juče na svom tviter nalogu na napade kosovskih medija odgovorio citatom iz Biblije: „Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave riječi, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima.“ Kasnije u toku dana uklonjen je navedeni tvit, kao i njegov tviter nalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari