Savez za Srbiju još vaga o "malom Šengenu" 1Foto: Beta/Luka Filipović (Arhiva)

Najveći opozicioni blok Savez za Srbiju još uvek nema jasan stav o inicijativi o slobodnom kretanju robe, usluga, ljudi i kapitala, iza koje stoje Srbija, Severna Makedonija i Albanija o kojem su lideri ovih zemalja tokom vikenda razgovarali u Ohridu.

U Narodnoj stranci i pokretu Dveri, članicama Saveza, ne odobravaju takozvani „mali Šengen“, dok u DS navode da je to dobra vest, ali da oni koji treba da je sprovedu vode politiku sukoba. Od SSP, Dragana Đilasa, nismo dobili odgovor.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, mišljenja u Savezu su podeljena, od onih koji ovaj dogovor smatraju katastrofalnim, do onih koji misle da treba sačekati sa izjašnjavanjem o ovoj temi, kada bude jasnije šta misle i Zapad i Istok o ovoj inicijativi, odnosno ko stoji iza ove priče, Rusija, Turska, deo Zapada ili neko drugi.

Politički klub Glas, koji je osnovao Nikola Samardžić, čini se ima odgovor na ovu nedoumicu. U saopštenju Glasa se navodi da „umesto ulaska u zonu Šengena, ulazimo u zonu sumraka“.

– „Mali Šengen“ je realizacija interesa Putinove Rusije u Drugom hladnom ratu protiv EU. Vučić se juče rukovao s Ramom, a danas nastavlja kampanju protiv celog albanskog naroda. Vučić se danas sastaje s Makronom, a juče je od Putina dobio podršku za svaku koaliciju, u zemlji i inostranstvu, s neonacistima i neostaljinistima. Ako se Brisel zadovoljava trenutnom pretpostavkom, da Albanija i Severna Makedonija ne zaslužuju evropsku integraciju, a Vučić radi na razaranju njihovih evropskih kapaciteta, obnova Sovjetskog Saveza nastaviće se u unutrašnjoj zoni Šengena. Ta zona će nastati nakon ulaska u Šengen Rumunije, Bugarske i Hrvatske, na čemu čestitamo, kao našim susedima i prijateljima“, piše u saopštenju Glasa.

Predsednik DS Zoran Lutovac za Danas kaže da je međusobno povezivanje, slobodan protok ljudi, robe i kapitala u interesu svih u regionu.

– Problem je u tome što se ne veruje ljudima koji bi to trebalo da sprovode u život, jer oni vode politiku sukoba i podela – kaže Lutovac. Dok predsednik Dveri Boško Obradović kratko za naš list odgovara: „Mali Šengen – Velika Albanija“.

Ono što je u delu opozicije izazvalo najviše reakcija je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će realizacijom ovog plana „proizvođačima paradajza iz Albanije biti mnogo lakše da izvezu svoju robu koja je lako kvarljiva, da zarade i planiraju novu proizvodnju“.

Reagovao je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je smatra skandaloznom i sramnom. On za Danas kaže da je potpuno jasno da je Vučićeva spoljna politika u funkciji njegove propagande, umesto u funkciji interesa Srbije i njenih građana. Kako dodaje, iskustvo pokazuje da se sve što je Vučić do sada najavljivao kao veliku dobrobit za Srbiju, završilo potpuno obrnuto, uglavnom na štetu Srbije.

– „Mali Šengen“ će svakako daleko veću korist doneti Albaniji i Makedoniji, jer smo mi pre svega za njih veće tržiste, a posebno ako se uzme u obzir da oni već godinama investiraju u proizvodnju koja može biti konkurentna proizvođačima iz Srbije kao što je poljoprivreda i prerađivačka industrija.

Mi kao država moramo biti otvoreni i tražiti nova tržišta, ali ključni problem je što ovaj režim ne pomaže domaću industriju da podigne konkurentnost, već je sve više guši tako da i na domaćem tržištu često ne možemo biti konkurentni – ukazuje Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari