SDA Sandžaka izlazi na izbore 1Foto: FoNet / Dragan Antonić

Predsedništ vo SDA Sandžaka odlučilo je da ta partija učestvuje na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima. Ovo je na konferenciji za novinare saopštio lider te partije Sulejman Ugljanin.

Rekao je da izlaze na izbore „iako je upitna i sama svrha učešća Bošnjaka na njima“ i podsetio na nerešene zločine nad Bošnjacima,u Sjeverinu,Kukurovižima i Štrpcima, devedesetih godina prošlog veka, „niti je pokrenut postupak šrotiv onih „koji su po službenoj dužnosti bili odgovorni da spreče i kazne zločin“.

Ugljanin je naglasio da će njegova stranka da uputi „ne Vučićevim ispostavama u Sandžaku“, ali nije precizirao kojim, predlog o strateškom partnerstvu pre, u toku i posle izbora. Potencijalnim partnerima ponudiće predlog saradnje oko Platforme o specijalnom statusu Sandžaka u budućem uređenju Srbije. To je za SDA ključna tačka.

Lider SDA je ponovi da Bošnjaci Sandžaka ne mogu da ostvare Ustavom i zakonima zagarantovana prava kroz institucije sistema: pravo na život,slobodu, dostojanstvo, na adekvatnu zastupljenost u državnim službama i organima sa javnim ovlašćenjima i na obrazovanje na maternjem jeziku i pismu.

Zapitao je šta je svrha bavljenja politikom „u ovoj velikosrpskoj epidemiji verskog šovinizma, koja je ovih dana, osim Bošnjaka, zahvatila i pravoslavni crnogorski narod i njihovu autokefalnu pravoslavnu crkvu“ i ocenio da je „naše okruženje zahvatila velikosrpska ideologija čiji je osnovni cilj fizičko istrebljenje Bošnjaka sa ovih prostora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari