Sednica Predsedništva SNS: Na dnevnom redu i stranački izbori 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke biće održana danas, u kasnim popodnevnim satima, ali članovi tog najvišeg tela najveće vladajuće stranke i dan uoči održavanja sednice ne znaju koje će se teme tačno naći na dnevnom redu sednice.

Veruju da će, osim aktuelnih političkih tema, Kosova i odnosa u regionu, koje su uobičajene, biti reči i o stranačkim izborima koji bi trebalo da uslede uskoro.

„Na sednici Predsedništva, koliko je meni poznato, trebalo bi da bude postignut dogovor oko organizovanja Skupštine stranke na kojoj bi trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo, odnosno novi Glavni odbor. Taj novi Glavni odbor potom će izabrati nove članove Predsedništva i verujem da će se sve to odigrati maksimalno u narednih mesec dana“, kaže za Danas jedan od članova Predsedništva Srpske napredne stranke.

Skupština Srpske napredne stranke najavljivana je za decembar prošle, ali i januar ove godine, ali je zbog epidemiološke situacije odlagana, bez prevelikog objašnjenja.

Toj skupštini trebalo bi da prethode i unutarstranački izbori na svim nivoima, pa je teško očekivati da bi ta čitava procedura najmnogobrojnije partije u Srbiji mogla da se završi za mesec dana.

U SNS-u nas ipak uveravaju da je sve to izvodljivo, ali i potrebno kako bi se redovi naprednjaka konsolidovali pred predstojeće izbore i omogućila nesmetana kampanja, bez podmetanja klipova u točkove.

Na pitanje može li se očekivati i da predsednik SNS-a podnese dugo najavljivanu ostavku na tu funkciju, kako bi u kampanju za predsedničke izbore ušao rasterećen, sagovornici Danasa nisu mogli da daju precizne odgovore.

Tvrde da o tome zvanično nije bilo reči, ali i da većina članova želi da na stranačkom čelu ostane Aleksandar Vučić, jer ne vide nijedan valjan razlog zašto bi se menjao neko ko donosi sigurnu pobedu.

Da podsetimo, Vučić je još u julu 2017. godine u „Ćirilici“ najavio da će u januaru 2019. godine predložiti kandidata koji će ga naslediti na mestu predsednika SNS-a.

„Nije nemoguće da će predsednik Vučić sada da se odluči i na taj korak, kako bi svim kritičarima, kako iz Evrope, tako i iz zemlje, zapušio usta pred predsedničke izbore. I u slučaju izbora njegovog naslednika promena bi bila samo formalna, ali ne i suštinska. Eventualnim odlaskom Vučića neće doći do pravog transfera partijske moći na novog predsednika, kao što se to dogodilo nakon što je Tomislav Nikolić otišao sa čela stranke i prepustio je Vučiću. To je tako iz prostog razloga jer je Vučićeva popularnost kod članova ogromna“, ističu sagovornici Danasa iz redova SNS i dodaju da će zasigurno doći do promene među članovima Predsedništva i da će se opet ići na podmlađivanje kadrova.

Ko bi mogli biti novi potpredsednici SNS-a, to niko ne želi ni da spekuliše. Sagovornici Danasa napominju da je situacija u SNS-u otkako je otvorena afera prisluškivanja predsednika izuzetno napeta.

„Dobar deo članova je razočaran što nisu preduzete neke mere vezane za Nebojšu Stefanovića. Toj napetoj situaciji doprinosi i iskonstruisana afera podvođenja žena i maloletnica u koju je umešan naš koalicioni partner Dragan Marković Palma. Sve te afere, a posebno koalicioni partneri koje moramo da branimo pred javnošću utiču na naš rejting. Zato verujem da će na predstojećim sastancima SNS biti reči i o podršci koalicionih partnera na predsedničkim izborima, kao i o mogućem drugom krugu na predsedničkim izborima“, napominju sagovornici Danasa.

Na pitanje postoji li mogućnost prevremenog raspisivanja predsedničkih izbora, oni odgovaraju da o toj opciji nije bilo reči, ali da postoji mogućnost razdvajanja izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari