Selaković Lavrovu: Zahvalni smo Rusiji zbog Kosova 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u u Moskvi tokom razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom da je Beograd zahvalan Rusiji zbog uloge koju ima u očuvanju teritorijalnog integriteta i suverenita Srbije.

„Želim da izrazim veliki zahvalnost, od sveg srca, za podršku koju Rusija i vi lično pružate u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i za traženje načina za rešenje kosovskog pitanja“, rekao je Selaković na početku razgovora sa Lavrovom, objavljenom na Tviter nalogu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je naveo da su susreti na visokom nivou dokaz dobrih odnosa Rusije i Srbije, i da svedoče o dobrim bilateralnim odnosima i prijateljstvu.

Šef srpske diplomatije je kazao i da se Beograd nada poseti predsednika Rusije Vladimira Putina ove godine, i dodao da je „svaka poseta Putina istorijska“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da eventualna poseta Putina Beogradu zavisi od epidemiološke situacije.

Lavrov je na početku razgovora sa Selakovićem rekao da će detaljno razmotriti situaciju na Balkanu i naročito kosovsko pitanje, i dodao da su „opasni“ pokušaji da se odustane od Rezolucije 1244 UN o Kosovu.

Šef ruske diplomatije je kazao da se saradnja dve zemlje razvija u svim oblastima, uključujući borbu protiv korona virusa.

„Pre dva dana je počela eksperimentalna proizvodnja vakcine ‘Sputnjik V’ u vašoj zemlji“, naveo je Lavrov.

Dodao je da predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, imaju „prisne odnose“.

Očekujemo dodatni pritisak dela međunarodne zajednice oko Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da očekuje dodatni pritisak dela međunarodne zajednice na Beograd kako bi odustao od stava prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

U intervjuu za servis Sputnjika na engleskom jeziku tokom posete Rusiji, Selaković je naveo da su mogući i dodatni pritisci na Srbiju kako bi promenila pozicije kada je reč o njenim odnosima sa Rusijom i Kinom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je naveo da je Srbija zahvalna ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i šefu diplomatije Sergeju Lavrovu na podršci koju Rusija pruža Srbiji u međunarodnim forumima, uključujući Ujedinjene nacije, navodi se u saopštenju.

Dodao je, kako se navodi, da Srbija „očekuje i da Evropska unija utiče na Prištinu kako bi omogućila formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojim se kasni čitavih osam godina, i da, umesto što se pritisci vrše na Beograd, kao dokazanog kredibilnog partnera u dijalogu, snažan pritisak mora da bude usmeren ka Prištini“.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Beograd „dosledno opredeljen za dijalog“, za razliku od nove vlade Kosova, „koja otvoreno poručuje da dijalog nije u vrhu njene liste prioriteta“, stoji u saopštenju.

„Umesto da pokazuje konstruktivan stav prema dijalogu, nova privremena administracija u Prištini upućuje provokativne poruke o ujedinjenju samoproglašenog Kosova i Albanije“, kazao je Selaković.

Naveo je da je Beograd „otvoren za kompromis, kao jedino dobro i održivo rešenje, ali da kompromis ne može biti situacija u kojoj jedan gubi sve a drugi dobija sve“.

O srpsko-ruskim odnosima Selaković je rekao da prostor za unapređenje saradnje postoji u brojnim oblastima, kao što su energetika, poljoprivreda, nauka, infrastruktura, navodi se u saopštenju.

Izrazio je očekivanje, kako se dodaje, da će biti moguće da bilateralni odnosi butu obogaćeni u formi zajedničkih sastanaka ministara spoljnih poslova i odbrane dve države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari