Selaković: Srbija jedna od najboljih destinacija za investiranje u ovom delu Evrope 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Privredna saradnja Srbije i Češke je dobra, ali ima još prostora za napredak, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković na otvaranju ekonomskog foruma dve zemlje i pozvao češke privrednike da ulažu u Srbiju kao jednu od najboljih destinacija za investiranje u ovom delu Evrope.

„Ukupna robna razmena dve zemlje prošle godine bila je blizu 1,2 milijarde evra i zabeležila je pad od dva odsto u odnosu na 2019. godinu. Izvoz robe iz Srbije u Češku iznosio je prošle godine 635,2 miliona evra i zabeležio je povećanje od 9,1 odsto, dok je uvoz iz te zemlje smanjen za 12,7 odsto“, kazao je Selaković na privrednom forumu u Privrednoj komori Srbije (PKS), kome se prisustvovao i ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček.

Istakao je da je Češka bila 11. spoljnotrgovinski partner Srbije i deveta destinacija po vrednosti izvoza sa udelom od 3,7 procenata u ukupnom srpskom izvozu, dok je po vrednosti uvoza zauzela 13. mesto sa udelom od 2,3 odsto ukupnom uvozu Srbije.

Srbija u Češku najviše izvozi električne mašine, aparate i urđaje, kao i nameštaj, a iz Češke najviše uvozi drumska vozila, električne mašine, aparate i uređaje.

„Prema podacima Agencije za privredne registre, zaključno sa 8. martom ove godine, u Srbiji je registrovano 219 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici češki državljani“, kazao je on.

Direktne investicije čeških privrednika u Srbiju, podsetio je Selaković, od 2010. godine, zaključno sa tri kvartala 2020. godine, iznosile su 227,8 miliona evra, čime Češka zauzima 19. mesto na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji u tom periodu.

„U tri kvartala 2020. godine priliv ulaganja iznosio je 38,4 miliona evra, a u tom periodu Češka se našla na 12. mestu na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji, dok je u 2019. godini sa prilivom ulaganja od 76,6 miliona evra zauzela 11. mesto“, rekao je ministar, navodeći da je prema podacima Češke, ta zemlja postala četvrti najveći ulagač u Srbiji.

„Češki privrednici, koji su već investirali u Srbiju, naši su najbolji ambasadori“, kazao je Selaković i kao jednu od takvih uspešnih ulaganja naveo kupovinu „Jat Tehnike“ od strane kompanije „Avia prime“.

Selaković je podsetio i da je češka investiciona PPF Grupa preuzela kompaniju Telenor, kao i kompanije ovog mobilnog operatera u Mađarskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori, uz kupovinu i 100 odsto udela u Telenor banci Beograd.

Najveći češki proizvođač i distributer bezalkoholnih pića u centralnoj Evropi, zajedno sa kompanijom PepsiCo Inc kupio je kompaniju „Knjaz Miloš“.

Ministar je pozdravio i interesovanje kompanije „Avala studios“ i „Sebre Holding“, koja je kupila udeo u Avala filmu za realizaciju projekata za modernizaciju filmskog studija i izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa.

Selaković smatra da prostor za veće prisustvo čeških investitora može biti banjski turizma, a kako je naveo, jedna od najznačajnijih tema današnjeg skupa je izvoz srpskih vina u Češku.

On je češkim privrednicima predstavio i njaznačajnije rezultate srpske ekonomije.

Češki ministar inostranih poslova Petriček kazao je da je robna razmena dve zemlje, od 1,2 milijarde evra ostvarena u prošloj godini, izvanredna, s obzirom na teškoče u poslovanju izavane pandemijom korona virusa.

Petriček se nada da će na današnjem forumu privrednici obe zemlje naći svoje buduće partnere i da će time uvećati profit.

Na Poslovnom forumu Srbija – Češka predstavljaju se poslovne i investicione mogućnosti za saradnju dve zemlje, a nakon čega se održavaju poslovni susreti srpskih kompanija i 17 čeških privrednika iz sektora vodoprivrede i upravljanja otpadom, saobraćajne infrastrukture, građevinske industrije, energetike i mašinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari