Selaković: Unaprediti odnose sa zemljama Latinske Amerike i Kariba 1Foto: Beta/MSP

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Madridu, u okviru zvanične posete Španiji, sa generalnom sekretarkom Ibero-američke konferencije (SEGIB) Rebekom Grinspan i poručio da naša zemlja želi da očuva i dodatno unapredi tradicionalno dobre odnose sa zemljama Latinske Amerike i Kariba, utemeljene na uzajamnom prijateljstvu.

Selaković je naglasio da je Srbija zainteresovana za sticanje statusa pridruženog posmatrača u Ibero- američkoj konferenciji, jer bi to stvorilo dodatnu platformu za razvoj saradnje sa zemljama Latinske Amerike i Kariba i doprinelo kvalitetnijem povezivanju i jačanju saradnje u oblastima obrazovanja, nauke, tehnologije i umetnosti.

Ocenio je da je današnji sastanak nova stranica u odnosima Srbije sa SEGIB i zemljama članicama te organizacije, navodi se u saopštenju MSP.

Selaković je ukazao da je u poslednjih nekoliko godina srpska kultura u državama članicama iberofonskih nacija predstavljena pojedinačnim kvalitetnim sadržajima, ali nedovoljnog obima i intenziteta i da bi sticanje statusa posmatrača u toj međunarodnoj organizaciji dalo mogućnosti za kontinuirano unapređenje postojećih i uspostavljanje novih modela kulturne i prosvetne, ali i privredne saradnje.

Istakao je i veoma uspešan rad Instituta Servantes u Beogradu, dodavši da u Srbiji postoji veliki interes za učenje španskog jezika.

Šef srpske diplomatije sagovornicu je upoznao sa programom „Svet u Srbiji“, kojim naša zemlja stipendira veliki broj studenata, najviše iz zemalja Pokreta nesvrstanih, i pozvao je članove SEGIB da se aktivnije uključe i pozovu mlade da iskoriste priliku za studiranje u Srbiji.

Ukazao je i da je naša zemlja zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje, a pre svega za povećanje obima i uravnoteženje trgovinske razmene, koja ne prati realne mogućnosti i dobre političke odnose.

Cilj Srbije, istakao je Selaković, je da kreiranjem povoljnog ambijenta i korišćenjem postojećih ugovornih okvira i otvaranjem novih mogućnosti, poboljša ekonomsku saradnju i privuče investicije zemalja Latinske Amerike i da zato nudi brojne prilike stranim investitorima.

Veliki značaj turizma

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari