Server Kurtiju: Evropljani i Amerikanci mogu da izvrše pritisak na vas 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Američki analitičar Danijel Server čestitao je danas Aljbinu Kurtiju na izboru za premijera Kosova i pozvao ga da ukine takse i otvori put ukidanju viza za građane Kosova.

Server se prisetio svog prvog susreta sa Kurtijem u Prištini pre 21 godinu, kada je prvi čovek Samoopredeljenja bio desna ruka Ademu Demaćiju.

„Kad smo se prvi put sreli, nisam ni zamišljao da ćete postati premijer nezavisnog Kosova sa težnjama da pristupi u NATO i EU. Ovo je privilegija koju ste postigli veštinom i odlučnošću. Želim vam uspeh“, rekao je Server, podsećajući da se Kosovo sada suočava sa mnogim izazovima.

Iako kaže da na Kosovu ne postoji brzo rešenje za mnogo problema, smatra da bi Kurti trebalo da ukine takse, što bi moglo da utiče da EU održi svoje obećanje o ukidanju viza.

Server je izrazio sumnju u nastavak dijaloga između Kosova i Srbije u bliskoj budućnosti.

„Evropljani i Amerikanci mogu da izvrše pritisak na vas da što pre nastavite dijalog sa Beogradom. Ne vidim nikakvu prednost Kosova sada pre parlamentarnih izbora u Srbiji u aprilu, jer bi međunarodni zvaničnici morali da nešto imaju za predsednika Vučića da bi on imao prednost u svojoj predizbornoj kampanji“, smatra Server.

Da podsetimo, novoizabrani premijer Kosova Aljbin Kurti preuzeo je danas dužnost od dosadašnjeg prvog zamenika predsednika Vlade Bedžeta Pacolija.

Glavni i odgovorni urednik lista Koha Ditore Agron Bajrami, rekao je za KoSSev da smatra da sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani na čelu, na Kosovu više ništa neće biti isto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari