Šešelj: Na preporuku Tanje Miščević Rabrenović stavljen na listu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predlog Državnog veća tužilaca da se u Skupštini Srbije za zamenika javnog tužioca za ratne zločine izabere Svetislav Rabrenović, dosadašnji pomoćnik u Tužilaštvu za ratne zločine izazvao je brojne kritike opozicije, koja smatra da je na tu funkciju poredložen preko veze.

Navedeno je da je Rabrenović dobio posebnu preporuku šefice pregovaračkog tima za pristupanje Evropskoj uniji Tanje Miščević, što lider radikala Vojislav Šešelj ocenio kao korupciju, optužujući Rabrenovića da je činio sve da Srbe pošalje u Hag.

„Rabrenović je preko veze stavljen na listu na osnovu intervencije Tanje Miščević koja mu je dala posebnu preporuku kao šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU. U kom to zakonu stoji da ona može da daje posebnu preporuku za izbor zamenika javnih tužilaca za ratne zločine. Ovde treba da idu u zatvor i Tanja Miščević i Zagorka Dolovac“, rekao je Šešelj.

On je objasnio da je Miščević navela da Rabrenovića preporučuje iskustvo koje je stekao u Međunarodnom pravnom timu koji je zastupao Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i dodao da je Srbija izgubila u tom procesu zbog takvih stručnjaka kao što je Radenović. Zato, prema njegovim rečima, Rabrenović “ne može da bude izabran na ovu funkciju i zbog toga što je godinama bio najbliži saradnik Vladimira Vukčevića, američkog špijuna”.

U prilog tvrdnji da Rabrenović ne sme da bude izabran na tu funkciju Šešelj je naveo da je kandidat Miščevićeve 2010. godine učestvovao u pokretanju istrage protiv srpskih novinara zbog navodnog organizovanja, odnosno podsticanja genocida i ratnih zločina.

”Bio je promoter Haškog tribunala na raznim slučajevima u BIH. „I to vam je taj vaš istaknuti stručnjak”, objasnio je Šešelj, a za razliku od njega podršku Rabrenoviću pružila je šefica poslaničkog kluba Pokret za spas Srbije – Nova Srbija Sanda Rašković Ivić, koja je navela da on ima dobre karakteristike stručne i da dobro poznaje materiju.

Izborni član Državnog veća tužilaca Sandra Kulezić, obrazlažući predlog, rekla da je Rabrenovića predložilo Državno veće tužilaca i da je na konkursu za izbor zamenika tužilaca za ratne zločine učestvovalo četiri kandidata.

“Rabrenović je jedini imao maksimalan broj bodova nakon ocene stručnosti i osposobljenosti kandidata, koji je spovela Komisija Državnog veća tužilaca”, rekla je Kalezić i dodala da je rukovodilac Tužilaštava za ratne zločine Rabrenovića ocenio ocenom “naročito se ističe”, a kao merila za ocenjivanje istaknuti su postignuti rezultati, samostalnost, preduzimljivost, preciznost i savesnost.

Predloženi kandidat je uz svoju prijavu na konkurs i radnu biografiju dostavio veliki broj preporuka koje je dobio od relevantnih stručnjaka iz oblasti međunarodnog prava, kao i stručnjuaka koji rade u javnim tužilaštvima, gde je ocenjen kao dobar poznavalac međunarodnog humanitarnog prava”, pojasnila je Sandra Kalezić, a povodom kritika da je javnost bila isključena iz odluka o izboru više javnih tužilaca i da se mimo DTV izbor vršio ona je rekla da to nije tačno i da je je DTV donelo jednoglasnu odluku i da je sve bilo u skladu sa procedurom. Objasnila je da je glasanje bilo tajno i da DTV na to ima pravo te da zbog toga neće da se pravda, a da ne zna ko je sastavio spisak koji se pojavio u medijima i da to nije spisak DTV.

Opozicioni poslanici kritikovali su i predložene kandidate za predsednike sudova, dok je predsednik Odbora za pravosuđe Petar Petrović rekao da su za predsednike sudova predloženi najbolji kandidati, a kada je reč o izboru zamenika osnovnih javnih tužilaca, predlozi su doneti jednoglasno. Petrović je odbacio kritike da je bilo „fingiranja“ glasova, navodeći da je reč o ljudima koji imaju dugogodišnje radno iskustvo.

Tokom rasprave o kadrovskim rešenjima, poslanica DS Gordana Čomić rekla je da bi ona glasala za predlog da skupština ne učestvuje u izboru sudija i tužilaca, a navela je i da neće da komentariše predložene ličnosti na osnovu „rekla-kazala“ priče.

„Dobro je da u kontekstu u kojem imamo konsultacije o radnom tekstu amandmana na Ustav Srbije vidimo na delu šta se menja i zašto. Imamo struku pred sobom koja ima svoje procedure za izbor na neke funkcije i onda dolazimo u skupštinu i imamo da na nadležnom odboru nema osporavanja kandidata, a da na sednici ima osporavanja na osnovu rekla-kazala i upustava“, navela je Čomić.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić kritikovala je pojedinačna rešenja na šta je reagovao poslanik SPS Neđo Jovanović.

„Imamo situaciju da se na jedan krajnje neargumentovan i besraman način komentarišu ljudi koji su od strane struke zavredeli pažnju. Iznošenjem paušalnih ocena da je neko poslušan dolazimo u situaciju da preispitamo motive – ili je neko dao nalog da se ovako komentariše ili je neko drugi želeo da bude predmet rasprave“, rekao je Jovanović i poručio da neće neće ulaziti u takve motive i da svi moraju doprineti da pravosuđe „ozdravi“.

Rašković Ivić je odgovorila da je skupština politička arena i da poslanici imaju pravo da daju sud i kvalifikaciju za one koji se takmiče za bilo koja važna mesta.

Poslanici su danas raspravljali i o izboru starog -novog predsednika Saveta guvernera NBS Nebojšu Savića, a za direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama predložen je dosadašnji član Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita Željko Jović. Pred poslanicima je predlog da se za predsednika Saveta Agencije za energetiku izabere Dejan Popović, koga je predložila Vlada Srbije.

Tokom rasprave o savetu Agencije za energetiku niz kritika izneo je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić koji je podsetio da je ta agencija važna jer određuje cenu svih mrežnih energenata u Srbiji, donosi tarifne sisteme za izračunavanje cene grejanja u celoj Srbiji preko licence uređuje tržište nafte i naftnih derivata, struje i gasa u celoj Srbiji. On je rekao da predlog za predsednika i članove saveta kasni jer je bilo borbe oko „podele kolača“ unutar koalicionih partnera koliko će članova pripasti SNS-u a koliko SPS-u.

„Ovi kandidati su se zakleli da oni nisu nikada bili članovi ovih partija, ali njihova prošlost govori o tome da su i te kako bili aktivni u politčkim organizacijama i imali politička postavljenja“, rekao je Aleksić,a poslanica Srpske napredne stranke i predsednica Odbora za budžet i finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić rekla je da je procedura izbora bila kompleksna i da smatra da su doneli dobro odluku i izabrali stručne ljude za te pozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari