Šest dana od potpisivanja sporazuma nejasno da li je Srbija pristala na preseljenje ambasade 1Foto: EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL

Ni nakon šest dana od dogovora u Vašingtonu javnosti nije potpuno jasno da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavljajući potpis na sporazum pristao na preseljenje naše ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Nakon opomene iz Evropske unije u kojoj se ističe da bi Srbija i Kosovo mogli da podriju nade u svoje članstvo u toj zajednici otvaranjem ambasade u Jerusalimu, srpski zvaničnici počeli su sa pravdanjem da mi ništa nismo potpisali, da će se o selidbi predstavništva u Jerusalim tek razgovarati, do konstatacije savetnice za medije predsednika Srbije Suzane Vasiljević da ta tačka i nije bila na našem papiru.

U tački 16 sporazuma potpisanog u Vašingtonu, međutim, stoji da će Srbija premestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da će Kosovo otvoriti svoju, uz međusobno priznanje sa Izraelom.

Ivica Dačić, odlazeći ministar spoljnih poslova, prvi je pokušao da objasni kako Srbija nije donela definitivnu odluku o preseljenju naše ambasade u Jerusalim, navodeći da će se o tome tek razgovarati.

„Tači je više puta najavljivao da ukoliko Izrael prizna Kosovo, da će oni otvoriti ambasadu u Jerusalimu, što je potpuno suprotno stavovima svih drugih muslimanskih zemalja“, rekao je Dačić novinarima u Kragujevcu i pojasnio da to nije urađeno zbog Kosova, već zbog Izraela.

Iako je izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio Vučiću na odluci „da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela“ i prebaci ambasadu Srbije u taj grad, srpski šef diplomatije je rekao da odluka kada će i da li će doći do preseljenja zavisi od odnosa sa Izraelom i razvoja naše saradnje, kao i da će se o tome tek razgovarati.

Pomenuta Dačićeva izjava u stranim medijima protumačena je kao odstupanje Srbije od postignutog dogovora u Beloj kući, a Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, na pominjanje Dačićeve izjave na društvenim mrežama odreagovao je „smehom na glas“.

– Reći da se srpska vlada „vraća unazad“ nakon izjave ministra spoljnih poslova. LOL – napisao je Grenel.

Uprkos Grenelovom podsmehu, generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović gostujući na televiziji N1 ostao je dosledan Dačiću, tvrdeći da će o premeštanju ambasade u Jerusalim „Srbija tek odlučivati“.

– Mi imamo ambasadu u Izraelu, da li će ambasada ostati u Tel Avivu i da li će i kada biti izmeštena u Jerusalim to je stvar o kojoj ćemo sami odlučivati – naveo je Odalović.

Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević tokom gostovanja na televiziji Prva navela da preseljenje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim nije definitivno i da Srbija to nije potpisala u Vašingtonu.

– Preseljenje ambasade u Jerusalim nije konačna odluka. O sledećim koracima će se razgovarati i to sve zavisi od postupaka Izraela nakon toga. Mi za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano. Ta tačka nije na našem papiru – rekla je Vasiljevićeva, a na pitanje kako su na premeštanje ambasade u Jerusalim reagovale arapske zemlje, ona je navela da su reakcije uglavnom bile pozitivne i da Srbija nema nikakvih zamerki.

– O tome će predsednik govoriti u narednom periodu – najavila je Vučićeva savetnica za medije, iako u tački 16 sporazuma potpisanog u Vašingtonu stoji da će Srbija premestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da će Kosovo otvoriti svoju, uz međusobno priznanje sa Izraelom.

Tvrdnje srpskih zvaničnika da u Vašingtonu nije potpisana tačka o preseljenju naše ambasade u Jerusalim iznenadila je mnoge koji su tekst tog sporazuma pomno iščitali, pa i Vladislava Jovanovića, bivšeg ambasadora u Ujedinjenim nacijama.

On kaže da ga čude tvrdnje da Jerusalim nije bio na našem papiru kada je to pročitao u vašingtonskom sporazumu na srpskom, koji je objavljen u domaćim medijima.

– Ako preseljenje ambasade nije deo sporazuma, ne znam zbog čega je to naša štampa objavila, ali ja sam običan čovek koji nema neka dodatna saznanja i ne mogu o tome. Ono što sam dobio je ipak prilično ambivalentno i iznenađujuće. Ne znam da li smo sve aspekte sagledali kada smo na to pristali. Iznenađuje i Izrael koji je do sada bio vrlo principijelan u stavu prema Kosovu. Verovatno je Izrael bio pod pritiskom Trampa da mu se nešto učini, pa je pristao. Situacija će verovatno biti razjašnjena kroz mesec dana najkasnije, jer i Kosovo i Izrael moraju dosta brzo da se izjasne. Tramp neće trpeti odlaganje – kaže Jovanović.

Upitan kako će onda Tramp reagovati na naše odbijanje da preselimo ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, sagovornik Danasa kaže da će on morati to da prihvati da mi uslovljavamo otvaranje naše ambasade sa nepristankom Izraela da prizna Prištinu, ali da će to učiniti dosta nevoljno.

– Tramp će to morati da razume, a da li će biti zadovoljan, ne verujem. On je privrednik i zna da je u privrednom životu uzimanje i davanje nešto što je imanentno. Moraće da shvati, mada je njemu diplomatija prilično strana. Šta se sve valja iza brda posle odluke o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i da li je nešto još u pripremi da se dogodi pred izbore u SAD, teško je sada reći. U svakom slučaju, čini mi se da smo mi bili prilično iznenađeni novošću koju nam je Tramp postavio oko preseljenja ambasade – napominje Jovanović i dodaje da nije siguran da je naša delegacija sve baš dobro odvagala, jer najkrupnije arapske zemlje nisu priznale Prištinu, a to su Iran, Indonezija, Nigerija, cela Severna Afrika i one imaju veliku težinu i protivteža su Turskoj.

Na pitanje kakvo se rešenje ovog diplomatskog problema može očekivati, bivši diplomata kaže da lično ne veruje da će ambasada biti preseljena u Jerusalim, a da ne isključuje i da se Izrael povuče iz dogovorenog sporazuma sa Amerikom o međusobnom priznanju sa Kosovom.

– Pitanje je koliko će priznanje Kosova da ublaži reakcije muslimanskih i arapskih zemalja, s obzirom na činjenicu da to isto Kosovo otvara ambasadu u Jerusalimu. Izraelska strana će verovatno dobro da procenjuje, a na kraju je i predsednik Vučić indirektno uslovio prelazak ambasade u Jerusalim sa očekivanjem da će Izrael dobro da proceni koje su mu koristi, a koje štete. To pitanje je poprilično ostalo u magli i nejasno je kako će dalje da se razvija. Ali, po mom tumačenju, postoji prećutna uslovnost sa naše strane da neće doći do pomeranja ambasade, ukoliko dođe do najavljenog priznanja Kosova od strane Izraela i lično ne verujem da će doći do pomeranja ambasade – zaključuje Jovanović u razgovoru za Danas.

Izraelski mediji: Srbija neće preseliti ambasadu ako Izrael prizna Kosovo

I Izraelski mediji tvrde da Srbija neće preseliti ambasadu u Jerusalim ako Izrael prizna njenog „neprijatelja“ Kosovo. „Tajms ov Izrael“ ističe i da će formalno priznanje proglašenja nezavisnosti Kosova iz 2008. godine „uništiti“ odnose jevrejske države sa Srbijom.

„To bi moglo da se završi potpunim haosom, ako nema kompromisa o tome kakve će odnose Izrael na kraju imati sa Kosovom“, rekao je anonimni izvor za taj list. Na pitanje da li Srbija nije prećutno pristala da Kosovo i Izrael uspostave odnose, izvor je rekao da su dve strane potpisale odvojene sporazume i da „dokument koji je Vučić potpisao ne kaže ništa o izraelskom priznanju Kosova“. Očekuje se da će Netanjahu i Vučić i petak razgovarati preko telefona.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Šest dana od potpisivanja sporazuma nejasno da li je Srbija pristala na preseljenje ambasade”

    • @Dojčilo***Srbiju niko ništa nije ni pitao,nije ni Skupštinu,Vladu,nije sedela na hoklici ispred profesora Trampa,a njen je problem što su građani glasali kako jesu i doveli na vrh vlasti jedan neuračunljiv lik,najodanijeg učenika ratnog zločinca čiji je CV poznat svima u okruženju!Hteli ste-evo vam!

  1. Videli ste najomiljenijeg kako se ponasao i drzao u Beloj Kuci ? Pa cemu onda lazne dileme ? Niti je pravilno postavljati pitanja da li ce Srbija, da li ce Beograd, vec da li ce on koji je vecinski neuknjizeni vlasnik Beograda i Srbije. A on oce kad god oces i sto goj oces ! Mislim, sta mu narede.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.