Šib: Činimo sve da se obnovi dijalog Beograda i Prištine 1Tomas Šib Foto: FoNet/ Kabinet ministra za inovacije i tehnologije

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je da se čini sve da bude obnovljen dijalog Beograda i Prištine i da je zbog toga važno da se ne podižu tenzije, odnosno da svi budu konstruktivni.

„Evropska unija, naš šef diplomatije i nemačka vlada traže povlačenje taksi (na uvoz robe iz Srbije i BiH) i nadamo se da će do progresa uskoro doći. Optimisti smo da je moguće obnoviti dijalog“, rekao je Šib za Večernje novosti.

Šib je rekao da ne postoje rokovi EU u kojem se očekuje da bude postignut dogovor Beograda i Prištine.

„Voleli bismo da se obe strane dogovore oko sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma. Nema smisla ubrzavati stvari samo da bi se došlo do nekakvog sporazuma, već je važno da dogovor bude održiv i sveobuhvatan, da doprinese stabilnosti, a ne da izazove nove, dodatne probleme“, rekao je on.

Nemački ambasador je rekao da je njegova zemlja zabrinuta zbog opasnosti da situacija na severu Kosova dovede do eskalacije ali da je najvažnije da je situacija sada pod kontrolom, kao i da obe strane pokažu uzdržanost.

„Važno je da su kanali komunikacije otvoreni i da funkcionišu“, rekao je Šib.

Govoreći o akciji kosovske policije na severu Kosova, Šib je rekao da se „čini“ i da informacije iz Prištine govore da je akcija bila dugo planirana i da je bila usmerena protiv organizovanog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari