Škeljzen Malići: Unmik je nepostojeći faktor od 2008. 1

Unmik (Misija Ujedinjenih nacija) je, od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008, ostao samo patrljak, jedna veoma mala kancelarija koja obavlja najelementarnije funkcije samoodržavanja.

Taj patrljak simbolički reprezentuje činjenicu da je Rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti UN formalno još uvek na snazi zbog toga što Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti, ne dozvoljava ukidanje Rezolucije i misije iz 1999. godine, komentariše za Danas Škeljzen Malići, kosovski analitičar i publicista, vest da generalni sekretar UN Antonio Gutereš razmatra američku inicijativu za pokretanje izlazne strategije za misiju UN na Kosovu.

Kako je za agenciju Beta potvrđeno u sedištu te organizacije u Njujorku, generalni sekretar UN primio je pismo odlazeće ambasadorke SAD pri UN Niki Hejli i uzeo ga je u razmatranje. U pismu, koje je 9. oktobra poslala Guterešu, američka ambasadorka pri UN Niki Hejli zatražila je pokretanje izlazne strategije za Unmik, što je u Beogradu ocenjeno kao inicijativa za odlazak te misije sa Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sredu da bi odlazak Unmik, kao i formiranje kosovske vojske, dovelo Srbiju u „užasno tešku poziciju“ u kojoj više nema izbora nego da štiti svoj narod.

Sagovornik Danasa, Škeljzen Malići, međutim, kaže da ono što je realno ostalo od Rezolucije 1244 jeste KFOR u formacijski skraćenom kapacitetu kao garant bezbednosti Kosova, koji je faktički podređen NATO paktu.

– S druge strane, Unmik, kao administrator Kosova, danas je samo nepostojeći, fantomski faktor. Zahtevi za ukidanje Unmika kao i da se ukinu tromesečne sednice Saveta bezbednosti na kojima se razmatra stanje na Kosovu, jesu zahtevi da se međunarodna zajednica prizove pameti i prihvati realnost na Kosovu – ističe Malići za naš list.

Upitan da li je ta inicijativa u vezi sa onom koja se razvija u pravcu formiranja vojske Kosova, sagovornik Danasa kaže da nema direktno nema veze, odnosno da nije deo nekakve zavere, ali i da su oba procesa deo dovršavanja pune suverenosti Kosova, kao što je to i u krajnjoj instanci i briselski dijalog koji treba da vodi do uzajamnog priznanja Kosova i Srbije.

Tanin najavio nastavak rada

„Forum UN: Izgradnja poverenja“ u organizaciji Unmika održan je u četvrtak u Prištini. Šef misije Zahir Tanin se na prijemu u hotelu Emerald osvrnuo na predstavljen izveštaj o stvaranju poverenja između etničkih zajednica. Stvaranje poverenja je u samom centru integrisanog strateškog okvira pod Ujedinjenih nacija za Kosovo i to je naš prioritet u finansiranje programskih aktivnosti, istakao je Tanin u pozdravom govoru pred preko sto učesnika inicijative koju je Unmik pokrenuo ove godine. Tanin je najavio nastavak rada, prenosi portal KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari