Skot: Primena diskriminatorne politike na KiM nije u redu 1Kajl Skot Foto: N1

Kosovo je jedna država i primena diskriminatorne politike da se na jednom delu zemlje primenjuje jedna stopa, a u drugom delu druga svakako nije uredu, izjavio je danas američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, upitan za komentar predloga albanskog premijera Edija Rame da na severu Kosova ostane taksa od 100 odsto na robu iz Srbije, a da se na jugu ukine.

„Verujemo da Kosovo treba da bude multietnička, demokratska država tako da sve ono što se odnosi na državljane Kosova jedne nacionalnosti mora da se odnosi i na državljane drugih nacionalnosti“, rekao je Skot novinarima posle otvaranja izložbe „Misija Halijard“, u Domu Narodne skupštine i dodao da nije čuo Ramin predlog.

On je rekao da ono što važi za „albanske državljane Kosova mora da važi i za srpsko, bosansko, goransko stanovništvo, kako bi svi ljudi koji tamo žive imali jednaka prava“.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će Kosovo i Albanija ekonomski da se ujedine, Skot je rekao da su „sve aktivnosti koje vode ka ekonomskoj integraciji u ovom regionu pozitivne, što CEFTA i želi“.

„Sve zemlje ovog regiona suočavaju se sa sličnim problemom, a to je da one ne vide svoju budućnost u integraciji, zajedništvu u ovom delu Evrope, već negde drugde. Podržavamo sve napore ka tome da se ekonomska saradnja među njima unapredi i da sve one formiraju sistem ekonomske saradnje koji će ih približiti Evropskoj uniji“, rekao je Skot.

Skot je rekao i da ne zna da postoji „crna lista srpskih ministara koji će biti uhapšeni ako pređu administrativnu liniju“ i dodao da i vlasti Kosova poriču da takva lista postoji.

„Ja ne znam da ona postoji.Nisam čuo za takvu listu“, rekao je Skot, odgovarajući na pitanje novinara.

Skot je rekao da će „SAD nastaviti da podržavaju dijalog, jer je to jedini put da se u ovim pregovorima stvari pokrenu na bolje“.

„Nastavićemo da podržavamo ovaj dijalog na sve moguće načine, dijalog koji vodi EU“, rekao je Skat. Upitan da li mu se čini da je Priština važnija Vašingtonu nego što je Beograd Moskvi, Skat je istakao „da su obe države ključne za postizanje sporazuma o stabilnosti i saradnji u regionu“. „Verujemo da je i Rusiji, kao i nama, stalo da se u pregovorima postigne napredak koji bi doveo do te stabilnosti“, rekao je Skot.

Kosovo i Albanija dogovorili su se danas da će za šest meseci ujediniti carine, smanjiti carinske tarife i ukinuti roming tarife, što su neke od odluka iz devet sporazuma postignutih na zajedničkom sastanku kosovske i albanske vlade u Peći.

Da podsetimo, vlada Albanije izjasnila se protiv odluke prištinskih vlasti da poveća porez na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) 100 odsto.

Komandant Kfora Salvatore Kouči rekao je u intervjuu za Koha Ditore da Priština nema potpun suverenitet u severnom delu zemlje i da zato i dalje postoje problemi kako ovaj region učiniti punim delom Kosova.

Sa druge strane, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović ocenio je danas kako bi Brisel mogao da „privede pameti“ Prištinu i ukaže da mere kojima su takse za robu iz Srbije povećane za 100 posto mogu da izazovu teške probleme. Kad je reč o problemima, jutros se pojavila informacija da je određena količina lekova i dnevne štampe stigla na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari