Kosovo i Albanija dogovorili manje carine i ukidanje rominga 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Kosovo i Albanija dogovorili su se danas da će za šest meseci ujediniti carine, smanjiti carinske tarife i ukinuti roming tarife, što su neke od odluka iz devet sporazuma postignutih na zajedničkom sastanku kosovske i albanske vlade u Peći.

Premijeri Kosova i Albanije, Ramuš Haradinaj i Edi Rama, izjavili su da je saradnja između dve zemlje više nego neophodna, preneo je RSE.

Haradinaj je rekao da građani Kosova i Albanije očekuju još više i dodao da je potpisivanje ovih sporazuma početak konkretizacije prioriteta. Komentarišući odluku Vlade Kosova o uvođenju stoprocentnih tarifa Srbiji, Rama je rekao da je to odgovor na nepravde učinjene Kosovu, često i uz podršku različitih evropskih država. Rama je dodao i da će Kosovo i Srbija u kratkom vremenskom periodu imati nultu tarifu i potpuno carinsko ujedinjenje.

„Danas je vreme za uspostavljanje 100 odsto tarifa na severu i nulte tarife na jugu Kosova“, rekao je on.

Dodao je da se moraju ujediniti carine Kosova i Albanije, jer će se od 1. januara omogućiti tranzit za Kosovo u luci Drač.

„Ko ovo smatra pretnjom, bilo u Beogradu i Briselu, dobrodošao je da dođe, da sedne za sto kako bi im objasnili da ovo nije pretnja već poziv za sve ostale da ovo vide kao primer saradnje, te i da Srbija sledi isti taj primer saradnje“, kazao je on.

Rama je, takođe, zatražio da Priština i Tirana formiraju zajednički fond u funkciji spoljne politike koji će pomoći integraciju dve države u EU do 2025.

Da podsetimo, vlada Albanije izjasnila se protiv odluke prištinskih vlasti da poveća porez na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) 100 odsto.

Komandant Kfora Salvatore Kouči rekao je u intervjuu za Koha Ditore da Priština nema potpun suverenitet u severnom delu zemlje i da zato i dalje postoje problemi kako ovaj region učiniti punim delom Kosova.

Sa druge strane, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović ocenio je danas kako bi Brisel mogao da „privede pameti“ Prištinu i ukaže da mere kojima su takse za robu iz Srbije povećane za 100 posto mogu da izazovu teške probleme. Kad je reč o problemima, jutros se pojavila informacija da je određena količina lekova i dnevne štampe stigla na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari