Skupština Kosova usvojila rebalans budžeta za 2021. godinu 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Skupština Kosova usvojila je danas u drugom čitanju, sa 69 glasova za, Zakon o rebalansu budžeta Kosova za 2021. godinu.

U diskusiji u kojoj su stranke na vlasti branile a opozicija napadala predlog budžeta bilo je optužbi da se rebalans budžeta koristi za jačanje položaja Samoopredeljenja na izborima za odbornike i gradonačelnike opština.

Predlog budžeta je podržala poslanička grupa Samoopredeljenja i manjinskih zajednica, dok su se protiv njega izjasnile sve opozicione stranke kosovskih Albanaca.

Šef poslanika Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Besnik Tahiri je rekao da su rebalanskom isključena iz budžeta oko 80 miliona evra za kapitalne investicije u opštinama.

Potpredsednik Skupštine Kosova iz redova DPK Bedri Hamza je rekao da postoji nesklad između programa Vlade Kosova i predloga budžeta.

„Neće biti povećanja plata ili penzija. Ono što karakteriše ovaj budžet je visok deficit. To je rizik da će se u bliskoj budućnosti javni dug povećati i da će ekonomski rast od tri ili četiri procenta biti potreban samo za pokrivanje duga“, rekao je Hamza.

Poslanica i bivša ministarka finansija Hikmete Bajrami je rekla da poređenje treba raditi sa 2019. godinom, a ne sa godinom kada se Kosovo suočilo sa pandemijom korona virusa, i dodala da budžet „ne održava program Vlade Kurti II“.

Ona je kritikovala i korišćenje sredstava za ekonomski oporavak i kazala kako je za ugostiteljstvo sprovedena samo jedna mera, iako trenutni budžet omogućava primenu i drugih mera iz paketa oporavka.

Poslanik Palj Ljekaj iz ABK-a, rekao je da je ovaj pregled budžeta nejednak i da je pripremljen da se pobedi na lokalnim izborima koji se održavaju u oktobru ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari