Skupština: Poslanici raspravljali o odnosima sa Crnom Gorom i novim uslovima Kosova 1Đorđe Vukadinović Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Đorđe Vukadinović, poslanik “Pokreta za spas Srbije – Nova Srbija”, u delu sednice Skupštine Srbije, posvećene poslaničkim pitanjima upozorio je da novi zahtevi koji stižu iz Prištine, poput predloga rezolucije za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu ugrožavaju suverenitet Srbije.

On je zatražio da mu nadležni organi odgovore zašto su toliko popustljivi, dok Tači smatra da će taj zvanični zahtev  za pripajanje ovih opština “republici Kosovo” doprineti uspostavljanju dugoročnog mira  u regionu i otvaranju novog poglavlja u odnosima između Beograda i Prištine.

“Jasno vam je drage kolege šta je smisao ove provokacije Hašima Tačija. Jasno vam je da je to direktna reakcija na teško razumljivu popustljivost i snishodljivost vrha naše države, bez obzira na obrazloženje kojim se ta popustljivost pravda, istakao je Vukadinović, konstatujući da se kao što su kosovski predsednik Tači i ‘njegovi saborci u Prištini’ da mali prst, ‘oni odmah posežu i za rukom i čitavim telom’“.

On je podsetio da je duže vremena upozoravao da je državni integritet i suverenitet kao čarapa i „kada krene da se para i popušta, tu nema kraja, samo stižu novi i novi zahtevi“, a u parlamentu je i dalje izražena popustljivost i spremnost za dijalog.

”Dijalog nije sporan, nego ti teritorijalni ustupci pod mutnim imenom razgraničenja, koji su ohrabrili radikalne elemente u Prištini. Ne samo što žele celo Kosovo za sebe, nego zapravo sada traže i deo teritorije centralne Srbije“, objasnio je Vukadinović.

I Milorad Mirčić, poslanik Srpske radikalne stranke pitao je dokle će Vlada Srbije i predsednik Republike da tolerišu “antisrpsku histeriju u Crnoj Gori”, navodeći da već duže vreme tamošnje vlasti “srpskom korpusu” vrše različite pritiske. Naveo je da svako ko se u Crnoj Gori izjašnjava kao Srbin ne može da nađe posao u državnim institucijama, ali i u privatnim kompanijama takođe.

“Ono što Vlada Srbije treba da učini, po nama, je da konačno pozove bar ambasadora Crne Gore u Beogradu i saopšti oštar stav. Neprihvatljivo je da se toleriše kada vlast u Crnoj Gori za svaku eventualnu opasku iz Srbije poziva našeg ambasadora u Podgorici da saopšti svoj oštar stav”, rekao je Mirčić i dodao da se crnogorska vlast meša i u unutrašnje stvari Srbije kada iznose stavove po pitanju samostalnosti Kosova i Metohije.

Aleksandar Marković, poslanik Srpske napredne stranke ponovo je pitao Agenciju za borbu protiv korupcije, u vezi sa istragom koju, kako kaže, protiv Dragana Ðilasa i Dragana Šolaka vodi Holandsko finansijska obaveštajna služba koja se bavi istraživanjem finansijskih malverzacija, pranjem novca i utajom poreza.

“Ima li Agencija neka dodatna saznanja u vezi sa tom aferom, tim pre, što se holandska služba obratila organima Bugarske, Luksemburga, ali i Srbije tražeći informacije i povezanosti firme „Dajrekt medija“ i novoformirane holandske komapnije „Ascanius Netherland BV“. Osnovano se sumnja da „iza Dajrekt medije stoji Ðilas, iako je formalno Šolakova“, dok je jedini deoničar holandske firme kompanija iz Luksemburga, „Ascanius Sarl“. Oni sumnjaju da se radi o neuobičajenim finansijskim transakcijama sa ciljem da se prikrije stvarni vlasnik, a tokom svoje istrage Holanđani su posebno apostrofirali Bugarina Krasimira Petrova Gergova, koji se vodi kao vlasnik Ascanius Netherland BV, a ovdašnjoj javnosti je poznat po tome što mu je, navodno, Ðilas svojevremeno prodao Dajrekt Mediju“, rekao je Marković i dodao da se postavlja pitanje Šolakovoig motiva da finansira Ðilasovu kampanju.

Poslanik SNS pitao je i kako je moguće da njegova televizija N1 svakodnevno sprovodi najbrutalniju kampanju protiv Aleksandra Vučića i SNS, a da pri tome sve vreme traje kampanja kako je u pitanju ugnjetavanje medija.

”Ako padne kiša, Vučić je kriv, Vučić je dikator, ako ne padne kiša, opet je Vučić kriv, Vučić je Hitler, a pri tome im dlaka sa glave ne fali, zaključio je Marković, a Vladimir Ðurić, poslanik SMS želeo je da zna da li će nadležna ministarstva izmeniti pojedine zakone koji se tiču poboljšanja izbornih uslova, podsetivši da deo opozicije u suprotnom neće izlaziti na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari