Skupština: Poslanici utvrđuju red od 11,00 sati 1Foto:Fonet Nenad Đorđević

U Skupštini Srbije u toku je utvrđivanje dnevnog reda prve sednice redovnog prolećnog zasedanja koje je počelo danas nešto posle 11 časova.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković predložila je 32 tačke, dok su poslanici, uglavnom iz opozicionih stranaka, predložili da se dnevni red dopuni sa oko 200 tačaka.

Predlozi za dopunu dnevnog reda opozicionih poslanika, među kojima su izmene i dopune zakona iz oblasti obrazovanja, finansija, pravosuđa, zdravstva su odbijeni.

Tokom utvrđivanja dnevnog reda došlo je do polemike između poslanika Demokratske stranke Balše Božovića i poslanika Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića.

Božović je predložio da se dnevni red sednice dopuni Predlogom odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica u vezi sa trgovinom ljudskim organima sa teritorije Kosova i Methoje, slučaj takozvane “Žute kuće”.

Božović je rekao da postoje dokazi u Tužilaštvu za ratne sločine Srbije koji su usmereni protiv predsednika kosovske Vlade Ramuša Haradinaja, koga je podržala lista Srpske napredne stranke za premijera Kosova.

On je rekao da postoje optužbe, činjenice i konkretni dokazi, i upitao šta Srbija radi sa tim i zašto ćuti.

Božović je rekao da su ispred Skupštine Srbije slike onih koji su nestali i koji su izgubili život, čiji su organi završavali u “Žutoj kući” i negde na crnim tržištima širom sveta, a Republika Srbija ništa ne radi po tom pitanju.

“Možete da se mrštite, ali to je uradio vaš koalicioni partner Ramuš Haradinaj, za kojeg postoje dokazi u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije“, rekao je Božović.

„Ćutite o tome i ne dozvoljavate da se o tome zna zato što ga na taj način štitite i branite. Treba da vas je sramota. Ovo je izdajnička Vlada Republike Srbije”, rekao je Božović nakon čega mu je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković isključila mikrofon.

Gojković je rekla da su izbori i izborna kampanja prošli i da bi Božović trebalo da se “uzdrži od kvalifikacija i uvreda takve prirode”.

“Ne možete da kažete za Vladu Srbije, koja je svakih par meseci na izbornim proverama, ovakve kvalifikacije. To neću dozvoliti.Dobili ste reč da obrazložite i ubedite poslanike da glasaju za vaš predlog, a ne da ustanete, izgubite živce zbog izbornih rezultata i počnete da vređate”, rekla je Gojković.

Rističević je rekao da Božović govori neistine i dodao da su “zbog jahti i plovila prodati interesi građana Srbije”.

On je rekao da je zbog nečijih jahti 2001. i 2002. godine pušteno 2.108 albanskih terorista.

“Ti isti teroristi koje su oni pustili su podigli u vazduh putnike koji su išli da odaju počast svojim pokojnicima”, istakao je on.

Božović je predložio da se dnevni red sednice dopuni i Predlogom zakona o o izmenama Zakona o glavnom gradu “kako bi Beograđani ubuduće birali svog gradonačelnika direktnim putem”, ali i Predlog odluke o obrazovanju anketnog odbora radi utvrđivanja činjenice o ulozi i odgovornosti najviših organa vlasti u bespravnom rušenju objekata u Savamali.

Poslanik Demokratske stranke Aleksandra Jerkov predložila je da se dnevni red sednice dopuni Predlogom zakona o prestanku važenja Zakona o visokom obrazovanju.

“Podnošenjem ovog zakona mi smo hteli da podržimo onih 300 profesora, akademika, istraživača, naučnih radnika I onih koji se bave naukom koji su tražili od Narodne skupštine da ovako nešto uradi”, rekla je Jerkov.

Ona je rekla da “fašista vodi univerzitet u Kragujevcu, čovek koji je poznat po govoru mržnje, po bahatom ponašanju, šikaniranju nastavnika, maltretiranju svih onih koji mu se suprotstave, po otpuštanju onih koji mu ne odgovaraju, po nepotizmu, zapošljavanju svoje rodbine”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari