Skupština: Poslanička pitanja 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Šef poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić pitala je danas premijerku Srbije Anu Brnabić i ministarku pravde Nelu Kuburović da li će, u slučaju eventualne podrške Srpske liste ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore, neko snositi krivičnu odgovornost.

Rašković Ivić je, za skupštinskom govornicom, rekla da bi u slučaju podrške ratifikaciji ovog sporazuma bio prekršen Ustav Srbije.

Da li će to značiti da će ti ljudi koji daju podršku snositi određenu odgovornost, pre svega krivičnu, zbog kršenja Ustava, jer ne postoji granica između Kosova i Crne Gore, nego postoji granica između Srbije i Crne Gore, rekla je ona.

Rašković Ivić je rekla i da je međunarodno telo za borbu protiv pranja novca stavilo Srbiju na crnu listu, dok je Brnabić u sredu rekla da Srbija nije na crnoj listi.

Nas zanima zbog čega smo na monitoringu i koje su to radnje i potezi doveli do toga da SAD traže da Srbija bude na crnoj listi. Da li se radi o malverzacijama ili o tome da oni nas mrze, pitala je Rašković Ivić premijerku Brnabić.

Poslanik poslaničke grupe Dosta je bilo Ana Stevanović rekla je da se u javnosti govori o rekonstrukciji Vlade i da će u četiri ministarstva biti promena.

Ona je pitala Brnabić ko će otići iz Vlade i ko će te ljude zameniti.

Stevanović je rekla da isti izvori govore da je smena ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića izvesna i da bi na njegovo mesto mogla da sedne direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pitao je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zašto nisu počeli pregovore o aboliciji sa uhapšenim pripadnikom specijalne jedinice „Foke 6“ i bivšim marincem Dejvidom Korbetom.

Šešelj je rekao da bi naše vlasti trebalo da ponude Korbetu abolicuju od krivičnog gonjenja, azil i doživotnu zaštitu, a da on zauzvrat prizna ko ga je poslao i koga je trebalo da ubije i iz kog razloga.

To je veoma važno jer ja očekujem da on neće biti jedini. Ti drugi koji budu dolazili možda će biti još sposobniji od njega, i teže će ih biti uhvatiti, rekao je Šešelj i dodao da se time „ne treba igrati“.

Vodite računa da mogu da koknu i nekog od nas opozicionara pa da se u javnosti za to vama pripiše krivica, rekao je Šešelj.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da je za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, koji su održani 4. marta, veliki broj osoba dobio poziv za glasanje na adresama na kojima žive neka druga lica i naveo da je u pitanju stotine hiljada poziva.

On je pitao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kako je moguće da je u gotovo svim slučajevima, prema jedinstvenom matičnom broju građana, utvrđeno da osobe koje su dobijale pozive nisu rođene u Beogradu, nisu na evidenciji PIO fonda, nisu vlasnici nepokretnosti, niti posebnih delova zgrada na tim adresama.

Aleksić je rekao da ima osoba koje će svedočiti da su na njihove adrese došli pozivi za glasanje za neka lica koja oni ne poznaju.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić rekao je da je u vreme dok je Dragan Đilas bio gradonačelnik Beograda, u Javnom komunalnom preduzeću Gradska čistoća jedna kriminalna grupa, poznata pod nazivom „đubretarska mafija“, proneverila 374 miliona dinara i zbog toga bila prvostepeno osuđena na 72 godine zatvora.

Da li je tačno da je takozvana „đubretarska mafija“ bila povezana sa Đilasom kao gradonačelnikom Beograda i da je Đilasovim „političko-finansijskim mafijašenjem ta takozvana mafija na drugostepenom sudu bila oslobođena od odogovoronosti“, pitao je Atlagić nadležne u Ministarsvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu.

On je pitao da li je tačno da je Đilas odgovoran za pljačku Telekoma Srbija 2011. godine kada je to državno preduzeće, pod Đilasovim pritiskom, bilo primorano da kupi četiri kablovska kanala njegove Arene sport za 7,7 miliona evra.

Poslanik Nove stranke Marinika Tepić pitala je zažto Ministarstvo zaštite životne sredine i Vlada kriju da se u Pančevu i HIP Petrohemiji kriju desetine tona kancerogenog azbesta i toksične žive.

Ministri bi o tome morali sve znati, a trenutni ministar Trivan, ukoliko nije došao do tih saznanja, mogu da mu preporučim da pita suprugu Jovanu koja je članica nadzornog odbora Petrohemije, rekla je Tepić.

Poslanik Demokratske stranke Gordana Čomić tražila je da ministar Stefanović dostavi izveštaj o primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Čomić je navela da je od početka 2018. godine devet žena i tri muškarca ubijeno u porodičnom nasilju.

Ona je rekla da ćemo, ako se nastavi nasilje, ostati do kraja godine bez 55 do 60 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari