Skupština slobodne Srbije: Uništavanje umetničkih dela čist fašizam 1Skupština slobodne Srbije Foto: FoNet/Zoran Mrđa (Arhiva)

Skupština slobodne Srbije najoštrije je osudila jučerašnje saopštenje Ministarstva kulture i informisanja kojim se suštinski opravdava, a u najmanju ruku relativizuje fašistički čin uništavanja umetničkih dela u zemunskoj Umetničkoj galeriji „Stara kapetanija“, navodi se u saopštenju ovog udruženja i ističe da privođenje maloletnika nije dovoljno.

Kako navode, u sramnom saopštenju ministarstva izjednačavaju se maskirani vandali sa stvaraocima koji su svojim delima iskazali stav o jednom vremenu. Umesto da bespogovorno osudi nasilnike, ministarstvo je iskoristilo priliku da se obračuna sa političkim i ideološkim protivnicima i zapravo dovede u pitanje Ustavom garantovanu slobodu umetničkog izražavanja.

Skupština slobodne Srbije snažno podržava umetnike i umetničke slobode i sa gnušanjem osuđuje svaki politički nasrtaj na njih, za nas je sloboda umetničkog izražavanja civilizacijsko dostignuće a svaki napad na nju ima pečat najretrogradnijih ideologija, koje su ovu zemlju i ceo svet u crno zavili nekoliko puta u istoriji.​

Skupština slobodne Srbije smatra da ovo saopštenje predstavlja još jedan dokaz da je vlast u Srbiji ubedljivo najodgovornija za atmosferu straha i nasilja u društvu i da predstavlja inspiratora zločinačkih akcija poput ove u Staroj kapetaniji. Iako je privođenje grupe maloletnika za koje se sumnja da su uništili izložbu u Zemunu dobra vest, jasno je da policija snosi veliku odgovornost zbog toga što nije sprečila ovaj čin.

Policijska stanica se, naime, nalazi u neposrednoj blizini galerije, a autori izložbe su prethodno prijavili pretnje koje su dobijali; no, i pored toga, bezbednost ni njima ni posetiocima izložbe nije osigurana.

Skupština slobodne Srbije, kako navode u svom reagovanju, smatra da javnost ne sme biti zadovoljna privođenjem maloletnika i da nadležne institucije moraju saznati ko je bio njihov nalogodavac i organizator. Svi oni moraju biti adekvatno i primerno kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari