Otvorena izložba "Gde svi ćute one govore" u okviru Meseca srpske kulture u Sloveniji 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinovic

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je u Ljubljani izložbu pod nazivom „Gde svi ćute one govore“ u okviru manifestacije „Mesec srpske kulture“ u Sloveniji.

Tom prilikom istakla je da ta izložba povezuje dve kulture, produbljuje prijateljstvo dve države i dva naroda i prikazuje deo bogatog kulturnog nasleđa Srbije.

Prema rečima ministarke kulture i informisanja, u okviru manifestacije „Mesec srpske kulture“ u Sloveniji, prve nakon mnogo godina, osim izložbi, slovenačkoj publici biće predstavljeni i srpski filmovi, pozorišne predstave, knjige i muzika, a pored Ljubljane, publika u Mariboru, Кopru i Celju imaće priliku da se upozna sa dostignućima naših umetnika i ustanova kulture iz Srbije.

„Za ovu izložbu može se reći da prikazuje ‘zvučnu dušu Srbije’, jer njenu okosnicu čini preko dvadeset gusala iz različitih delova naše zemlje. Gusle nisu samo jedan od osnovnih muzičkih instrumenata na našim prostorima, već i svojevrsna zvučna knjiga putem koje su se prenosile istorija, legende i narodna verovanja“ izjavila je ministarka i navela da je pevanje uz gusle, 2018. godine upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Gojković je naglasila da je pored gusala, na toj izložbi predstavljeno preko 120 drugih narodnih duvačkih instrumenata, koje je, tokom svoje sto dvadeset godina duge istorije, prikupio i sačuvao Etnografski muzej u Beogradu, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Otvaranju izložbe u Ljubljani prisustvovala je i ministarka kulture Slovenije Asta Vrečko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari