Skupština Srbije danas o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti 1Narodna skupština Republike Srbije Foto: Bojan Cvejić

U raspravi o izmenama Zakona o akcizama i izmenama Zakona o ličnim kartama, poslanici Skupštine Srbije najavili su da će u danu za glasanje podržati predloge tih propisa, a diskutovali su i o temama koje su im lično važne.

Lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić je zatražio istragu rada carine u Novom Pazaru, za koju je rekao da je „leglo kriminala“, a da je Ministarstvo dužno da to „razotkrije“.

Zukorlić je objasnio da veoma mali broj „povlašćenih biznismena i trgovaca – uvoznika“ može cariniti robu u Novom Pazaru, dok svi drugi „koji nisu u sprezi sa odredjenim strukturama lokalne vlasti“ robu moraju cariniti u Kraljevu i u udaljenijim mestima.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević je u govoru o zakonima istakao da će iza lidera njegove stranke Dragana Markovića „ostati potpuno transformisana Jagodina“, a iza predsednika Srbije Aleksandra Vučića kilometri autoputa i klinički centri, i pitao „šta će ostati iza Dragana Đilasa?“.

Starčević je ponovio niz optužbi na račun lidera Stranke slobode i pravde, od uvodjenja „Bus Plusa“, preko privatizacije Luke Beograd, do izgradnje mosta na Adi, tvrdeći da je Djilas stekao bogatstvo na koje nije platio porez.

Predloge zakona pohvalili su poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović i PUPS-a Hadži Milorad Stošić i najavili podršku.

Poslanici će posle pauze nastaviti razmatranje dva predloga zakona, dok će sutra razmatrati predlog Zakona o zaštiti poslovne tajne.

Promene su predložene zbog nedostataka u važećem zakonu i zbog obaveze koja proizilazi iz projekta Vlade „Stop birokratiji“.

Predlog je da se u lične karte doda podatak o adresi prijavljenog prebivališta, da se odredbe Zakona o ličnoj karti usklade s propisima o elektronskom dokumentu, a novina bi bilo i da se za lica starija od 16 godina lična karta može izdati uz saglasnost samo jednog roditelja.

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se ta oblast usklađuje s propisima Evropske unije.

„Predlogom zakona daje se definicija poslovne tajne, odnosno precizira se koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu kao poslovna tajna. Takođe, uređuje se pod kojim uslovima se pribavljanje, korišćenje i otkrivanje informacije koja predstavlja poslovnu tajnu, smatra zakonitim, a pod kojim uslovima se smatra nezakonitim“, naveo je predlagač u obrazloženju.

Ranije je najavleno da će se na sednici, ukoliko poslanici prihvate, po hitnom postupku verovatno biti izmene Zakona o akcizama kojima će se politika akciza na alkoholna pića harmonizovati sa standardima Evropske unije.

Redovno prolećno zasedanje završava se u četvrtak posebnom sednicom na kojoj će poslanici postavljati pitanja članovima Vlade Srbije.

U narednim mesecima mogu se očekivati vanredna zasedanja, sve do 1. oktobra, kada bi trebalo da počne redovno jesenje zasedanje.

Narodni poslanik traži pravdu za Đilasovog tasta

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su na početku sednice pitanja nadležnim institucijama, a teme su bile prijava protiv Dragana Đilasa iz 2014. godine, kulturna baština, pošumljavanje i rešavanje problema izbeglica.

Života Starčević iz Jedinstvene Srbije ponovo je tražio informaciju o službenoj belešci od 7. decembra 2014. godine o prijavi da je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izvršio nasilje u porodici.

Posle detaljnog čitanja službene beleške MUP-a, Starčević je govor završio uzvikom „Pravda za Đilasovu ženu i tasta“.

Njegov koaliconi partner iz SPS-a Đorđe Milićević nadovezao se rečima da neće pominjati ničiju porodicu, ali da „traži pravdu za građane Srbije“.

On je naveo da kad neko iz opozicije izabranog predsednika Srbije nazove „mentalno obolelom osobom, onda vređa i građane koji mu daju podršku“.

Milićević je potom govorio o ugroženosti srpske kulturne baštine na Kosovu i pitao Ministarstvo kulture da li može da popiše sve spomenike kulture i obrati se organizaciji UNESCO da ih sve proglasi ugroženim.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir prvo je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću što je posetio Prijepolje i Priboj, a onda pitao Ministarstvo pravde kada će se ispitati poslovanje bivšeg ministra za ljudska prava Svetozara Čiplića.

Tandir kaže da je Čiplić između 2008. i 2011. godine „sproveo akt diskriminacije nad bošnjačkim narodom i u svom mandatu suspendovao rad Bošnjačkog nacionalnog veća“ i da to treba ispitati.

Miodrag Linta sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ pitao je da li će vlada nastaviti program o stambenom zbrinjavanju izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Rozalija Ekres pitala je Ministarstvo životne sredine da li se planira novi konkurs za pošumljavanje i revitalizaciju lokalnih parkova, te da li izmenama Zakona o šumama treba obavezati lokalne samouprave da naprave plan pošumljavanja.

Mali: Uskladjujemo akcize na alkoholna pića sa propisima EU

Poslanici Skupštine Srbije uvrstili su po hitnom postupku kao prvu tačku dnevnog reda izmene Zakona o akcizama, tako da će danas voditi objedinjenu raspravu o tom predlogu i o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti.
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je razlog za izmene Zakona o akcizama- harmonizacija sa propisima Evropske Unije kad je reč o jakim alkoholnim pićima.

„Naš zakon nije usaglašen ni sa članom 37 Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju iz 2008. godine i izmenama ovog zakona želimo da se usaglasimo sa EU i ispunimo preduslov za poglavlje 16 odnosno klaster tri pregovora“, rekao je Mali.

Obrazlažući poslanicima izmene, ministar je naveo da se u Srbiji akciza odredjivala na osnovu vrste proizvoda, odnosno da li je alkoholno piće napravljeno od voća, groždja ili žitarica, dok se akciza u EU definiše na osnovu jednog hektolitra alkohola na 20 stepeni celzijusa i obračunava se na osnovu procenta alkohola u gotovom proizvodu.

Mali je istakao da će akcize na pivo i ostala niskoalkoholna pića ostati nepromenjane.

Kada je reč o izmenama Zakona o ličnoj karti, ministar je rekao da je prethodi zakon usvojen 2006. godine i da se sada dodatno uskladjuje zbog procesa digitalizacije.

Mali je objasnio da će gradjani moći da ostvare prava i elktronskim putem, te da su ove izmene deo projekta Vlade „Stop birokratiji“.

Najvažnije izmene su, kako je rekao ministar, da gradjani u slučaju nestanka ne moraju da oglase ličnu kartu nevažećom u Službenom glasniku, već na veb prezentaciji, u čip lične karte upisivaće se i sertifikat za elektronsku identifikaciju, kao i za elektronski potpis, a predlaže se i dodavanje podatka o adresi prijavljenog prebivališta.

Poslanici će danas razmatrati ova dve predloga, dok će se sutra voditi rasprava o Predlogu zakona o zaštiti poslovne tajne.

Zukorlić: Carina u Novom Pazaru leglo kriminala

Lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić izjavio je danas da je carina u Novom Pazaru leglo kriminala i zatražio od Ministarstva finansija da to razotkrije i „da carinu vrati građanima“.

Zukorlić je, na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o izmenama Zakona o akcizama na jaka alkoholna pića, rekao da postoji jedan veoma mali povlađćeni broj uvoznika sa tog područja koji može da carini robu u Novom Pazaru, dok svi ostali, „koji nisu u sprezi sa vlašću“, moraju to da rade u drugim mestima, Kraljevu ili Kragujevcu.

Nema neke velike filozofije, samo je pitanje posvećenosti o odlučnosti, konstatovao je on i dodao da se zbog toga njegova stranka zalaže da Novi Pazar dobije svoju carinsku ispostavu.

Odbor za kulturu i informisanje pokrenuo postupak za predlaganje kandidata za članove REM-a

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje pokrenuo je danas postupak za predlaganje kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) iz redova udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozotora u Srbiji.

Predsednica Odbora Sandra Božić rekla je da je 15. aprila stigao dopis REM u kojem ih obaveštavaju da je član Saveta REM, kompozitor Zoran Simjanović, preminuo 11. aprila.

Na sednici je jednoglasno utvrđen i tekst javnog poziva za predlaganje kandidata, koji će, prema rečima Božić, biti objavljen u Službenom glasniku, u dnevnom listu Politika i na sajtu parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari